Prijem povodom 1. marta
0

Komšić: "U BiH niko ne može imati ekskluzivna prava"

SRNA/FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Sarajevo-x.com)
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavio je da je BiH jedino moguća kao zemlja jednakih prava naroda i pojedinaca, od kojih niko pojedinačno ne može imati ekskluzivno pravo na bilo šta, kao ni ekskluzivno pravo na bilo koji dio ove zemlje.

Na prijemu u Sarajevu povodom obilježavanja 1. marta, Dana nezavisnosti BiH, Komšić je istakao da BiH može postojati, opstati, ali i funkcionisati jedino kao takva zemlja.

"Jedno bez drugog ne ide i ne daje nikakve rezultate, nego samo proizvodi konflikt", rekao je Komšić, navodeći da je vrijeme da političke, ekonomske, medijske i svake druge elite shvate i prihvate BiH onakvu kako ona jedino i jeste moguća. 

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović pozvao je sve odgovorne u BiH da se "izbave iz okova balkanskog inata i iracionalosti, kao iz kontinuiranog nepovjerenja", i zajedno grade ovu zemlju.

Prijemu su prisutvovale zvanice iz domaćeg političkog i društvenog života i predstavnici stranog diplomatskog kora.

Svečanom prijemu, kao i ranijih godina, nije prisustvovao predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović kao ni predstavnici srpskog naroda u BiH.

Ovu činjenicu prokomentirao je, u izjavi za medije, ambasador Republike Srbije u BiH Grujica Spasojević koji je rekao "da mu je žao što je to tako".

"Moja obaveza je da se odazovem na ono na što me pozovu naši domaćini. Mi, diplomate, idemo na sve manifestacije na koje nas pozovu. Iskreno se nadam da će se naći neko rješenje, za neki zajednički praznik kojim će svi biti zadovoljni", kazao je Spasojević.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko 1. mart smatra praznikom čitave države jer je BiH tada dobila svoju nezavisnost.

"Treba dati državi šansu i mogućnost da se razvije i bude država svih građana", rekao je Inzko.