BiH
23

Komšić: Treba prekinuti sa politizacijom GRAS-a

FENA
Ivo Komšić
Ivo Komšić
U prostorijama Gradske uprave gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić primio je delegaciju Sindikata vozača preduzeća GRAS.

"Iako Grad Sarajevo još nema prenesenih nadležnosti iz javnog gradskog prijevoza, spreman sam da pomognem i odgovorim na aktuelna pitanja iz ove oblasti koja zanima građane i zbog koje se svakodnevno obraćaju meni kao gradonačelniku, pogotovo što Sarajevo kao glavni grad mora imati javni gradski prijevoz na evropskom nivou i u funkciji građana", rekao je Komšić.

Predstavnici Sindikata koji su i inicirali današnji sastanak, zahvalili su gradonačelniku Komšiću na njegovoj konkretnoj pomoći koja je rezultirala uspješnim početkom realizacije donacije autobusa Grada Istanbula.

Naime, prošle sedmice je istanbulsko preduzeće za javni saobraćaj (IETT) isporučilo tri prva autobusa iz ukupnog kontingenta donacije 30 autobusa.

Također, uskoro se očekuje i donacija 20 tramvaja Grada Konye. Riječ je o vozilima visokog standarda i kvalitete. Ova značajna donacija GRAS-u, nakon dužeg vremena, uslijedila je nakon razgovora gradonačelnika Komšića sa turskim ambasadorom u BiH i direktorom Agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju Republike Turske (TIKA) za BiH.

Na sastanku se razgovaralo i o ostalim aktuelnim pitanjima i prevazilaženju teške situacije u GRAS-u.

"Jedan od prijedloga, u kojem radnici vide moguće rješenje, jeste i depolitizacija GRAS-a koji je od općeg interesa za Grad i Kanton Sarajevo. Ovom preduzeću ne trebaju 'podobni' i 'poslušni' već sposobni menadžeri koji bi svojom stručnošću pomogli njegovom oporavku. Podatak da se za osam godina u GRAS-u promijenilo 11 direktora je poražavajući i pravi je pokazatelj neozbiljnosti u njegovom upravljanju", istakla je Nedžada Bisić, predsjednica Skupštine Sindikata.

Apelirala je na gradonačelnika da podrži ovaj zahtjev Sinikata i preporuči Vladi KS-a da uvede novu organizaciju i donese plan samoodrživosti GRAS-a.

Gradonačelnik Komšić se složio da, kako kaže, treba prekinuti sa politizacijom ne samo GRAS-a već svake firme iz javnog uslužnog sektora.

"Upravo ta politizacija vas je i dovela danas u tešku finansijsku situaciju. Vi ste jaka firma. Dobrom organizacijom i gazdovanjem za nekolikogodina ovo preduzeće bi moglo stati na svoje noge i zaista postati značajan javni servis za sve građane", kazao je Komšić.

Gradonačelnik je obećao da će se preko gradova Evrope i svijeta, s kojima je Sarajevo u pobratimskim i partnerskim vezama, angažirati i pomoći revitalizaciju i gradskog trolejbuskog saobraćaja.

Sudionici današnjeg sastanka razgovarali su i o problemu naplate usluga prijevoza, poboljšanju usluga GRAS-a prema građanima i turistima, kao i sigurnosne situacije u sredstvima javnog prijevoza, potom o nedostatku rezervnih dijelova i alatki za rad i opravku vozila, uniformi za revizore…

"Vi ste prvi gradonačelnik koji se oglasio povodom nagomilanih problema u ovom javnom gradskom preduzeću. Uime uposlenika zahvaljujemo se na ovom vašem konkretnom potezu, koji nam ulijeva povjerenje i nadu da će to biti novi početak za GRAS i da postoji dobra volja za njegovo ozdravljenje", kazao je predsjednik Sindikata Nazif Dacić, saopćeno je uz Gradske uprave Grada Sarajevo.