Dvodnevna posjeta
0

Komšić sutra u Makedoniji

SRNA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić otputovat će sutra u dvodnevnu zvaničnu posjetu Makedoniji na poziv predsjednika Makedonije Đorđa Ivanova.

Prema protokolu, zvanična ceremonija svečanog dočeka Komšića bit će održana u 12 sati na platou ispred Kabineta predsjednika, sa najvišim državnim i vojnim počastima.

U saopštenju iz Predsjedništva BiH se navodi da će predsjedavajući biti dočekan uz intoniranje himni, predaju raporta komandanta počasne vojne gardijske jedinice, te uz pozdrav zastavi Makedonije.

Predviđeno je da Komšić razgovara sa makedonskim predsjednikom u 12.10 sati, nakon čega će se u Kabinetu predsjednika u 12.30 sati održati plenarni sastanak dvije državne delegacije. Konferencija za novinare bit će održana u 13.15 sati u foajeu Kabineta predsjednika.

Protokolom je predviđen i susret predsjedavajućeg Komšića sa predsjednikom Vlade Makedonije Nikolom Gruevskim i predsjednikom Skupštine Trajkom Veljanovskim.

Planirano je i razgledanje kulturno-istorijskih znamenitosti, polaganje vijenca na grob Goce Delčeva u Crkvi Svetog Spasa, posjeta Muzeju holokausta, te Muzeju makedonske borbe za državnost i samostalnost.