BiH
0

Komšić, Silajdžić i Radmanović primili delegaciju SEECP-a

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić i članovi Predsjedništva Haris Silajdžić i Nebojša Radmanović danas su primili delegaciju SEECP-a (South East European Cooperation Proces).

Kako se navodi u saopćenju iz Predsjedništva BiH, u delegaciji su bili specijalni koordinator Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu Erhard Busek, generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Hido Biščević, ministrica vanjskih poslova Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, zamjenik ministra vanjskih poslova Bugarske Ljubomir Kjučukov (zemlje koja predsjedava RCC-om) te zvaničnici ministarstava vanjskih poslova Makedonije, Albanije, Crne Gore, Grčke, Rumunije, Srbije,Turske, Moldavije i ministar vanjskih poslova BiH Sven Alkalaj.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je uz riječi dobrodošlice izrazio nadu i želju da dešavanja u okviru Vijeća za regionalnu saradnju budu ne samo putokaz nego i znak da zemlje regije mogu sarađivati i imati dobre odnose. On je također uputio zahvalnost predsjednicima i zemljama koje podržavaju ovu inicijativu.

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić je tokom sastanka izrazio zadovoljstvo što se zemlje u regionu sastaju, dok je član Predsjedništva Nebojša Radmanović kazao da su regionalna saradnja i bilateralni kontakti od izuzetnog značaja. Istaknuto je i da će Predsjedništvo BiH dati svoj doprinos u tim aktivnostima.

Specijalni koordinator Pakta stabilnosti za jugoistočnu Evropu Erhard Busek je kazao da je otvaranje sjedišta Sekretarijata Vijeća za regionalnu saradnju veliko dostignuće te je iskazao zadovoljstvo što je sjedište RCC-a u Sarajevu.

"Zemlje regiona sada preuzimaju odgovornost same za sebe i na njima je da same donose svoje odluke. Važno je održavati regionalnu saradnju da bi se približili EU i NATO-u", istaknuo je Busek.

Generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju Hido Biščević kazao je da je odabir Sarajeva za sjedište Vijeća pozitivan signal za BiH i cijeli region.

"Pred zemljama jugoistočne Evrope je jedna nova povijesna etapa i mi se nalazimo pred velikim izazovima. Politička elita svih zemlja regiona ima odgovornost da ostvari težnje svih naroda da se krene naprijed. Ciljevi su identični - ulazak u EU", kazao je Biščević.

Ministrica vanjskih poslova Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović naglasila je da je Republika Hrvatska predsjedavanjem SEECP-om dala svoj doprinos da Sarajevo i BiH budu sjedište Vijeća za regionalnu saradnju.

Ona je dodala da su SEECP i RCC instrumenti svim zemljama koje su na putu ka EU i NATO-u te da će oni pomoći u unapređenju saradnje i prijateljstva između zemalja regiona.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Bugarske Ljubomir Kjučukov rekao je da je Bugarska, koja sada predsjedava Vijećem, od početka podržavala inicijativu za regionalnu saradnju. Dodao je da evroatlantske integracije znače stabilnost, sigurnost i investicije i da se samo zajedničkim naporima može ući u "veliku evropsku porodicu".

Na kraju sastanka predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je ponovio podršku Predsjedništva BiH Vijeću za regionalnu saradnju i kazao kako je uspjeh ove inicijative uspjeh BiH.