BiH
0

Komšić se sastao u Berlinu s predstavnicima bh dijaspore

FENA
Na inicijativu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića danas je u Ambasadi BiH u Berlinu održan sastanak s predstavnicima udruženja koja okupljaju građane BiH koji žive i rade u Njemačkoj, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Predstavnici udruženja su upoznali Komšića o svojim aktivnostima te stanjem i situacijom unutar udruženja i ukupne bosanskohercegovačke dijaspore.

Razgovarano je o mogućim i potrebnim načinima pomoći Bosne i Hercegovine svojim udruženjima u Njemačkoj, u kojoj trenutno živi i radi oko 160.000 bh. državljana. Predočen je alarmantan podatak da u Njemačkoj živi i oko 40.000 građana porijeklom iz BiH koji nemaju, ili su se odrekli, državljanstva BiH.

Komšić je upoznao predstavnike udruženja bh. dijaspore o političkoj i ukupnoj društvenoj situaciji u BiH i mogućem razvoju događaja.

Jedan od zaključaka ovog sastanka je da odnos Bosne i Hercegovine prema njenoj dijaspori treba podići na kvalitetniji nivo.

Sastanku su prisustvovali i Mitar Kujundžić, ambasador BiH u Njemačkoj; Mustafa Hajrić, predsjednik Saveza dijaspore BiH; Mladen Manojlović, Srpsko kulturno i sportsko udruženje u Berlinu; Advan Ljevaković, Islamski kulturni centar Bošnjaka; Fadil Jakupović, Islamska zajednica Zapadne Evrope; Enver Marić, trener FC Hertha – Berlin; Tomo Budimir, Hrvatska katolička misija; Milan Čobanov, Centralni savez Srba u Njemačkoj; Željko Matić, tajnik Hrvatske zajednice u Berlinu; Begzada Dulović-Kilijan, novinarka radija DW-a, i Enisa Gazibara, Žensko udruženje “Družba”.

Učesnici sastanka izrazili su zadovoljstvo što je prvi put na inicijativu jednog člana Predsjedništva BiH održan sastanak s predstavnicima bh. dijaspore iz sva tri konstitutivna naroda u BiH.