BiH
0

Komšić se sastao s Holbrookeom

FENA
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić sastao se danas u Sarajevu s američkim diplomatom Richardom Holbrookeom, tvorcem Dejtonskog sporazuma, koji je u privatnoj posjeti u Bosni i Hercegovini.

Na inicijativu američke strane, član Predsjedništva BiH Željko Komšić primio je ambasadora Holbrookea i zadržao se s njim u dužem prijateljskom razgovoru, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

"Dejtonski sporazum je jasan. Nema otcjepljenja nijednog dijela od Bosne i Hercegovine. Entiteti u BiH su realnost i nužno je smoći snage da se dogradi ustavno uređenje kako bi BiH mogla iskoračiti dalje prema EU i ubrzano postati članicom euroatlantskih integracija", kazao je Holbrooke.

Američki diplomat je je kazao da prati situaciju u BiH, a s obzirom na "mali napredak u izgradnji države nakon potpisivanja Dejtonskog sporazuma" interesiralo ga je šta se može učiniti da se stvari u BiH "poprave".

Holbrooke je podsjetio da je Dejtonski sporazum bio nužan kako bi se stvorili uvjeti za mir, ali da njime nije zaokružen ustavni okvir BiH. Ujedno je izrazio mišljenje da je aprilski paket ustavnih amandmana bio solidan i da je riječ o modelu koji bi mogao funkcionirati u BiH, te ga je, s tim u vezi, interesiralo da li bi on mogao predstavljati realnu osnovu u daljnjem radu na ustavnim promjenama BiH.

Holbrook je kazao da je za postizanje suglasnosti o policijskoj reformi učinjen napredak i da je reforma policije, "iako ne predstavlja ni ljušturu od reforme", ipak učinila da se stvari pomaknu naprijed.

Smatra da je u interesu BiH da donese neke važne odluke koje bi joj omogućile da krene naprijed, ali je za to, dodao je, potreban kompromis.

"Bosni i Hercegovini su potrebni novi lideri, lideri koji nisu bili aktivni u proteklom ratu i koji će ovu državu odvesti u Bruxelles, gdje joj je i mjesto", kazao je Holbrooke.

Američki diplomat je želio saznati kakvi su "naši pogledi u odnosu na stepen prisustva i aktivnosti međunarodne zajednice u BiH, posebno u aktuelnoj situaciji".

Komšić je kazao da je Bosni i Hercegovini još potrebno snažno ali i aktivno prisustvo međunarodne zajednice.

Sastanku je prisustvovao ambasador SAD-a u BiH Charles English.