Sarajevo
0

Komšić razgovarao sa Janezom Potočnikom

Sarajevo-x.com
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić, šef Kabineta Nebojše Radmanovića Miroslav Vujičić i Nura Zimić, šefica Kabineta dr. Harisa Silajdžića danas su u Sarajevu primili Janeza Potočnika, komesara Evropske komisije za nauku i istraživački rad.

Član Predsjedništva BiH Željko Komšić je poželio, u ime Predsjedništva BiH i svoje lično ime, dobrodošlicu evropskom komesaru Potočniku i izrazio zadovoljstvo izrčenom ocjenom o napretku provođenja reformi u oblastima obrazovanja, nauke i istraživanja u Bosni i Hercegovini.

Tokom razgovora naglašeno je da u području nauke, školstva, tehnologije i inovacija i dalje treba raditi strpljivo, postepeno i konzistentno, jer se danas na globalnom planu dešavaju veoma krupne promjene s jedne strane, a s druge finansijska i ekonomska kriza pogađa sve oblasti, pa tako i ova veoma važna područja društvene nadgradnje.

Razgovarano je i o prednostima BiH, kao zemlje pridružene Okvirnom programu FP7, čiji budžet u sedmogodišnjem periodu iznosi 55 milijardi eura, a služi za finansiranje projekata u Evropskoj uniji.

Potočnik je još jednom istakao ličnu posvećenost i zalaganje za integraciju, ne samo BiH, nego cijele regije, u Evropsku uniju i neophodnost saradnje Okvirnog programa sa sličnim programom, koji je baziran na Baltičku regiju, a koji uključuje osam baltičkih zemalja i Rusiju, saopćeno je iz Kabineta Željka Komšića.