New York
0

Komšić razgovarao sa članovima Kongresa SAD-a

FENA
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić u New Yorku je razgovarao sa članovima Kongresa SAD-a Eliotom Engelom, Garyem Ackermanom i Yvette D. Clark.

Komšić je istakao da je evidentno da u SAD-u postoji veliki stepen razumijevanja situacije u BiH i regionu. Kao jedan od važnih ciljeva BiH naveo je i jačanje saradnje između BiH i SAD-a u oblasti kulture, obrazovanja, ali i političke i ekonomske saradnje.

Kongresmeni su istakli da su naredne, nepune dvije sedmice, SAD posvećene izboru novog predsjednika, ali da će se oni, nakon završetka izbora, potruditi da se nova administracija aktivnije angažira u BiH, bez obzira na to ko će biti novi predsjednik.

Kongresmen Engel, član komiteta Kongresa za vanjske poslove SAD-a istakao je da je američka vanjska politika uradila dobar posao u BiH, ali da taj posao nije završen i dodao da će se lično angažirati kako bi nova administracija to završila.

Dodao je da je Daytonski sporazum planiran da bude početak, a ne kraj procesa u BiH.

Kongresmen Ackerman je istakao da će nakon izbora u SAD-u doći do zaokreta, u smislu da će SAD igrati mnogo aktivniju ulogu širom svijeta s ciljem promjene percepcije, kako SAD-a na svijet, tako i ostatka svijeta na SAD.

Ackerman i Komšić su se složili da se, poslije Kosova, fokus SAD-a vraća na BiH te da problem u našoj zemlji nisu etničke razlike već nacionalizam u funkciji ostvarenja dnevno-političkih interesa pojedinaca, grupa i stranaka u BiH.

Kongresmenka Clark je, po ugledu na SAD, naglasila važnost izgradnje državnog identiteta BiH uz puno poštivanje svih etničkih razlika.

Komšić je ponovio da unutrašnji konsenzus u BiH može doći samo iz BiH i da ne može biti nametnut, odnosno, da BiH treba novu vrstu političkog, društvenog, intelektualnog, moralnog i svakog drugog dogovora o tome kakva će zemlja biti.

Komšić i američki kogresmeni su istakli pozitivan angažman i učinak zamjenika visokog predstavnika u BiH Raffia Gregoriana i američkog ambasadora u BiH Charlesa Englisha te zaključili da oni imaju podršku u njihovom daljem radu i aktivnostima, saopćeno je danas iz Komšićevog ureda.