BiH
35

Komšić razgovarao s Reekerom: Trenutna politička situacija BiH vodi u izolaciju

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić primio je danas u Sarajevu zamjenika pomoćnika državnog sekretara SAD-a Philipa T. Reekera.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a istaknuo je snažnu podršku Sjedinjenih Američkih Država euroatlantskim integracijama Bosne i Hercegovine. Istovremeno je istaknuo i žaljenje što reformski procesi u BiH ne idu željenom dinamikom koja bi omogućila brži napredak BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić je istaknuo da BiH odavno nije imala povoljnije političko okruženje u regiji, a da nažalost unutar BiH ne dolazi do reformskih procesa koji bi BiH pokrenuli dalje ka EU i NATO-u.

Sagovornici su razmijenili stavove o mogućnostima realizacije obveza vezanih za uknjižbu perspektivne vojne imovine te o rješavanju pitanja državne imovine sukladno Odluci Ustavnog suda BiH.

Komšić i zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Philip T. Reeker razgovarali su i o mogućnostima ispunjavanja obveza iz presude Sejdić - Finci, kao temeljnog preduvjeta poštivanja ljudskih prava pojedinaca kao građana Bosne i Hercegovine.

Sagovornici su se složili da što prije treba izaći iz ovakve političke situacije koja BiH vodi u izolaciju i zaostajanje u odnosu na druge zemlje regije, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.