BiH
0

Komšić protiv izbora Jeremića: BiH će ostati suzdržana

FENA
Željko Komšić
Željko Komšić
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i član Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović su suzdržani, dok je član Predsjedništva BiH Željko Komšić bio protiv izbora Vuka Jeremića za predsjednika Generalne skupštine Ujedinjenih naroda, o čemu će se glasati danas na sjednici ovog tijela u New Yorku, potvrđeno je Feni iz Predsjedništva BiH.

S obzirom na to da se odluke u Predsjedništvu BiH o ovakvim pitanjima donose konsenzusom, BiH će biti suzdržana prilikom glasanja.

Sve zemlje regiona već su se izjasnile koga će podržati na današnjem zasjedanju. Hrvatska i Slovenija dat će glas kandidatu iz Litvanije Dalijusu Čekalijusu, dok će Crna Gora podržati Jeremića, ministra vanjskih poslova Srbije u odlazećoj vladi Mirka Cvetkovića. Uz šefa srpske diplomatije su Rusija i Kina, a Litvanca podržava SAD.

Član Predsjedništva Komšić je ranije u više navrata izjavljivao da će biti protiv davanja podrške Jeremiću.

Kako je jednom izjavio, "u prošlosti je bilo puno mogućnosti da gospodin Jeremić pokaže svoju privrženost izgradnji mira i dobrosusjedskih odnosa u regionu, međutim, on je postupao upravo suprotno".

  • Zbog toga on nije prava osoba koja bi obavljala časnu funkciju predsjednika Generalne skupštine UN-a, stav je Željka Komšića, iznesen još ranije u izjavama za medije.

Predsjedavajući Generalne skupštine UN-a bira se većinom glasova na period od godinu dana. U skladu s nepisanim pravilom rotacije po regionalnom principu, svake godine kandidata predlaže jedna od pet grupa zemalja. Ove godine na redu je Grupa istočnoevropskih zemalja koju čine 23 države, uključujući i sve bivše jugoslavenske republike.