Jablanica
0

FOTO / Komšić prisustvovao obilježavanju godišnjice Bitke na Neretvi

Sarajevo-x.com
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić danas je u Jablanici prisustvovao obilježavanju 67. godišnjice Bitke na Neretvi – Bitke za ranjenike i 65. godišnjice Dana pobjede nad fašizmom, saopšteno je iz Komšićevog kabineta.
Prisutni su se u Jablanici i ove godine prisjetili herojske pobjede Titovih partizana, ali i obilježili 65. godišnjicu Dana pobjede nad fašizmom.

Kao i proteklih godina, posjetioci iz naše zemlje, ali i zemalja regije, pokazali su da najznačajnija bitka na tlu BiH u Drugom svjetskom ratu nije zaboravljena.

Položeni su vijenci i bacani karanfili u Neretvu, a upriličena je i svečana akademija.

Komšić, koji je položio vijenac na spomenik palim borcima NOR-a u Jablanici, rekao je da sve više raste svijest o antifašističkoj borbi i da se ljudi, nakon izvjesne pauze, ponovo okreću obilježavanju značajnih datuma i mjesta antifašističke borbe.

"Fašizam nije pobijeđen i ne treba ga podcijeniti", rekao je Komšić novinarima, dodavši da cijeli demokratski svijet obilježava ovaj dan te da nema razloga da ne bude obilježen i u BiH, prenijela je Srna.

Komentarišući činjenicu da mu stranke sa hrvatskim predznakom zamjeraju što obilazi ovakva mjesta, a ne i Blajburg, Komšić je rekao da je njemu kao pojedincu i nekome ko politički djeluje mjesto u Jablanici, a ne u Blajburgu.

Spomen muzej u Jablanici, sa 3.000 m2 zatvorenog prostora, otvoren je 12. novembra 1978. godine, a u spomen - kompleksu nalaze se još spomen park, manifestacioni prostor, bunker i porušeni most, čije dijelove je odnijela nabujala Neretva 17. novembra 1991. godine.