BiH
0

Komšić primio zamjenika američkog tajnika obrane

FENA
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić danas je u Sarajevu razgovarao sa zamjenikom tajnika obrane SAD-a Gordonom R. Englandom o napretku BiH prema NATO savezu, mogućnima dalje suradnje, te o reformi obrane.

Komšić je zahvalio SAD-u na svemu što je uradio u BiH, te je naglasio da je jači politički angažman SAD-a neophodan za budućnost BiH, priopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Istaknuo je kako se situacija u BiH, iako jako sporo, ipak kreće naprijed, no izrazio je svoje sumnje da će u sljedeće dvije godine doći do dogovora o ustavnim promjenama u BiH.

Komšić je ponovio da je strateški cilj BiH ulazak u Europsku uniju i NATO.

Zamjenik tajnika obrane SAD-a Gordon R. England naglasio je kako je potrebno nadograditi Daytonski mirovni sporazum, te dodao da SAD neće prihvatiti nikakvo odcjepljenje, odnosno jednostrano ukidanje entiteta, kao ni treći entitet, navodi se u priopćenju.

Kazao je kako Bosna i Hercegovina ima punu podršku i pažnju SAD-a, koje dijele viziju i želju Bosne i Hercegovine da postane dijelom EU i NATO-a, i dodao da će SAD i dalje ostati uz BiH i pomoći joj da ojača i postane stabilna zemlja.

England je izrazio zadovoljstvo uspjehom u reformi obrane BiH, kazavši da je time učinjen značajan napredak, ali ipak nedovoljan da bi BiH postala punopravnom članicom NATO saveza, jer naša zemlja pored vojnih, mora ispuniti i političke te ekonomske reforme.

Naglasio je kako će SAD i dalje pomagati reformu obrane u BiH i nastaviti blisku suradnju s Ministarstvom obrane BiH.

Današnjem sastanku prisustvovali su i američki veleposlanik u BiH Charles L. English, ministar obrane BiH Selmo Cikotić i bh. veleposlanica u SAD-u Bisera Turković.