BiH
0

Komšić primio u oproštajnu posjetu generala Errica

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je danas u Sarajevu u oproštajnu posjetu komandanta NATO štaba, brigadnog generala Sabata Errica, saopćeno je iz Komšićevog ureda.

Sastanku je prisustvovao i novoimenovani komandant NATO štaba brigadni general John Bullard.

Predsjedavajući Komšić zahvalio je brigadnom generalu Sabatu za dosadašnju uspješnu saradnju i za sve što je učinio za BiH te mu poželio uspješan nastavak karijere na visokoj dužnosti u Generalštabu Republike Italije.

Njegovom nasljedniku, američkom brigadnom generalu Bullardu čestitao je imenovanje na dužnost zapovjednika NATO štaba u Sarajevu te izrazio uvjerenje da će se dosadašnja iznimno dobra saradnja nastaviti.

Komšić je naglasio da je u području vanjske politike BiH članstvo u NATO-u prioritet, kao i priključenje Evropskoj uniji i da tu nema nikakve dileme.

Ponovio je da naša zemlja, i pored svih prepreka, bezrezervno nastavlja ispunjavati uvjete na putu ka NATO-u koji je za BiH od egzistencijalne važnosti jer znači sigurnost.

Naglasivši da je ukupna saradnja NATO-a i Oružanih snaga Bosne i Hercegovine tokom njegovog mandata bila odlična, brigadni general Errico je izrazio zadovoljstvo napretkom koji je Bosna i Hercegovina postigla u reformi odbrane.

Prema njegovim riječima, NATO je pozdravio aplikaciju BiH za MAP (Akcioni plan za članstvo u NATO) ali bh. institucije trebaju ispuniti još neke obaveze koje od njih traži Sjevernoatlansko vijeće.

Novoimenovani komandant NATO štaba brigadni general John Bullard je istaknuo da namjerava nastaviti uspješnu saradnju koju su započeli njegovi prethodnici.

Prema njegovim riječima, ispred BiH je složen zadatak jer treba donijeti mnoge teške odluke ali je izrazio uvjerenje da će se zajedničkim snagama ostvariti pozitivan pomak i realizacija cilja BiH, saopćeno je.