BiH
0

Komšić primio Trpkoskog u oproštajnu posjetu

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić primio je danas u oproštajnu posjetu ambasadora Republike Makedonije u BiH Mihaila Trpkoskog, koji nakon petogodišnjeg mandata napušta Bosnu i Hercegovinu.

Komšić je naglasio angažiranost ambasadora Trpkoskog u razvijanju odnosa između dvije zemlje te kazao da je makedonski ambasador bio aktivan tumač pogleda makedonske politike u BiH i onaj koji je vjerno prenosio bh. stavove u svoju zemlju, saopćila je Služba za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Ambasador Trpkoski je kazao da nosi izuzetne uspomene iz BiH i vjeruje u perspektivu i budućnost ove zemlje.

Istaknuo je da su u svim oblastima o kojima su dvije zemlje razgovarale postignuti značajni pomaci. Naveo je potpisivanje 12 međudržavnih ugovora te naglasio da se trgovinska razmjena, u periodu njegovog mandata, povećala za tri i po puta. Posebno je zadovoljan suradnjom dviju zemalja u oblasti kulture.

Obećao je da će se i dalje zalagati za blisku suradnju institucija BiH i Republike Makedonije - na putu ka euroatlantskim integracijama.

Komšić je zahvalio ambasadoru Trpkoskom na dosadašnjem angažmanu i radu te mu poželio uspjeh u daljnjem obavljanju poslova u Ministarstvu vanjskih poslova Republike Makedonije.