BiH
25

Komšić primio elegaciju grada Lillehammera iz Kraljevine Norveške

FENA
Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić, zajedno sa zamjenikom Rankom Čovićem, primio je danas delegaciju grada Lillehammera iz Kraljevine Norveške, koju predvodi gradonačelnik Espen Granberg Johnsen. Sastanku je prisustvovao i gradonačelnik Istočnog Sarajeva, Nenad Samardžija, sa saradnicima.

Glavna tema sastanka bila je saradnja iz oblasti sporta, s obzirom da će Lillehammer biti domaćin Zimske olimpijade mladih 2016. godine, a godinu kasnije Sarajevo i Istočno Sarajevo domaćin Evropskog olimpijskog festivala mladih (EYOF).

Komšić istakao je važnost suradnje s Lillehammerom. '

  • Vaše iskustvo i u organizaciji Zimskih olimpijskih igara 1994. znatno će nam pomoći kako bismo na što bolji i efikasniji način organizirali EYOF 2017 - kazao je Komšić.

Nenad Samardžija, gradonačelnik Istočnog Sarajeva, naglasio je značaj saradnje između Sarajeva i Istočnog Sarajeva u organizaciji EYOF-a.

  • Ovo je po prvi put u historiji da jedne olimpijske igre organizuju dva grada. Međutim, mi se ponašamo kao jedan. I željeli bismo da se tako ponašaju i viši nivoi vlasti - kazao je Samardžija.

Dogradonačelnik Sarajeva Čović podsjetio je na pomoć koju je Lillehammer pružio Bosni i Hercegovini u toku rata, ali i na njihov brz odgovor na nedavne poplave koje su zadesile brojna područja u našoj državi. Dodao je također kako je cilj ove saradnje promocija omladinskih sportova, te okupljanje mladih iz cijelog svijeta.

  • Ovakvi susreti su poveznica za razvoj trilateralne saradnje između ova tri grada, koja će se svakako nastaviti kroz promociju raznih potencijala ovih gradova, a prvenstevno turističkih - kazao je Čović, saopćeno je iz Pres službe Grada Sarajeva.