Pred proteste 1. oktobra
0

Komšić primio dobitnike najvećih ratnih priznanja

FENA
“Savez dobitnika najviših ratnih priznanja će 1. oktobra, minut do 12, održati proteste u Sarajevu ako Vlada FBiH ne ispoštuje naše zahtjeve koji nisu ništa drugo nego doneseni državni zakoni”, naglasili su na današnjem sastanku s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Željkom Komšićem predstavnici Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja FBiH.

Kako su istakli, predsjedavajućem Komšiću obratili su se prvenstveno kao čovjeku, zatim suborcu, Zlatnom ljiljanu i predsjedavajućem državnoga Predsjedništva, sa željom da ga upoznaju sa situacijom i problemima u kojima se nalaze, te molbom da im pomogne u skladu sa svojim mogućnostima i zakonskim ovlastima.

Ovom prilikom su naglasili kako njihov najveći problem predstavlja odnos federalne vlasti koja se prema njima, ljudima koji su se borili za ovu državu i za to dobili najveće ratno priznanje, najblaže rečeno odnosi nekorektno.

Istakli su kako od hiljadu šest stotina dvadeset i jednog nosioca ovog priznanja, njih oko dvije trećine više nema među živima, a smanjivanje zasluženih i dodijeljenih prinadležnosti ovi ljudi smatraju isključivo kao oblik omalovažavanja njihove borbe i ratnih zasluga.

Ocjena predsjedavajućeg Komšića, s kojom su se složili svi učesnici sastanka, jest da je neophodno smanjenje javne potrošnje u BiH, uz akcent da se taj teret treba raspodijeliti ravnomjerno.

Na današnjem sastanku je zaključeno kako u ovom slučaju nije stvar u novcu, jer bi Vlada FBiH na ovaj način uštedjela beznačajna sredstva, već da je stvar u čuvanju digniteta nosioca najviših ratnih priznanja, te kršenju Zakona od Vlade.

Posebno je istaknuto da Vlada FBiH neprimjenjivanjem Zakona o posebnim pravima dobitnika ratnih priznanja i odlikovanja i članova njihovih porodica usvojenog 2007. godine direktno krši Ustav FBiH i pozitivne propise s obzirom na to da je stavljanje Zakona van snage i njegova izmjena u isključivoj nadležnosti Parlamenta FBiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić u potpunosti je podržao opravdane i zakonske zahtjeve nosilaca najvećih ratnih priznanja Federacije Bosne i Hercegovine.

Naglašavajući da je odnos prema Zlatnim ljiljanim istovremeno i odnos prema odbrani BiH, Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić javno je pozvao direktora policije FBiH Zlatka Miletića da, u slučaju opravdanih protesta 1. oktobra u Sarajevu, kao nosilac najvećeg policijskog priznanja Zlatne policijske značke, ni u kojem slučaju ne šalje „specijalce“ na svoje dojučerašnje suborce - Zlatne ljiljane, saopćeno je iz Ureda predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.