Razgovor o državi Palestini
0

Komšić primio ambasadore arapskih zemalja

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je, na njihovu molbu, ambasadore arapskih zemalja akreditovane u našoj zemlji, koje je predvodio doajen ove grupacije, ambasador Saudijske Arabije.
Osnovna tema razgovora bila je vezana za traženje države Palestine da dobije status članice Organizacije Ujedinjenih nacija i podrške država članica Arapske lige toj palestinskoj inicijativi, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Predsjedniku Komšiću saudijski ambasador je detaljno elaborirao arapsku inicijativu „Zemlja za mir“, staru već 11 godina, koja nije naišla na pozitivan odgovor Izraela, zaokupljenost svih arapskih država da se konačno omogući palestinskom narodu da živi na svojoj zemlji i odlučuje o vlastitoj sudbini, kao i da je cilj ove inicijative mir na Bliskom istoku miroljubiva koegzistencija Izraela i Palestine te općenito arapskog svijeta i jevrejskog naroda.

Zato smatraju da međunarodna zajednica treba podržati opravdani palestinski zahtjev u UN-u i mole podršku Bosne i Hercegovine kao zemlje prijatelja te njenih naroda, koji su iskusili patnje i razaranja. Tim prije jer naša zemlja ima ugled u UN-u i nestalna je članica Vijeća sigurnosti UN-a.

U razgovoru o ovoj temi učestvovali su i ambasadori Palestine, Egipta i Kuvajta.

Arapski ambasadori prenijeli su zahvalnost Predsjedništvu Bosne i Hercegovine za prijem, razumijevanje i podršku palestinskom predsjedniku tokom nedavne posjete našoj zemlji.

Predsjedavajući Komšić je istakao da je palestinsko pitanje jedno od najznačajnijih u međunarodnoj zajednici, da naša zemlja s puno pažnje prati najnoviji razvoj situacije, da je solidarna s težnjama palestinskog naroda i opredijeljena da doprinese trajnom miru na Bliskom istoku.

Naglasio je da je o svakom vanjskopolitičkom pitanju, odnosno zauzimanju stava BiH, potreban konsenzus tri člana Predsjedništva BiH te da je to ustavna norma koja se mora poštovati.

Informirao je arapske ambasadore da će ovo pitanje biti na narednom sastanku članova Predsjedništva BiH i izrazio nadu u konstruktivan stav naše zemlje.

Do okončanja palestinske inicijative u UN-u, naša zemlje će biti aktivni činilac u međunarodnoj zajednici.

Komšić je ponovio opredijeljenost Bosne i Hercegovine da razvija i jača svestrane i prijateljske odnose sa svim arapskim zemljama, saopćeno je.