BiH
0

Komšić primio ambasadora Rycrofta

Sarajevo-x.com
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić primio je danas ambasadora Velike Britanije i Sjeverne Irske u BiH Matthewa Rycrofta.

U dužem i otvorenom razgovoru bilo je riječi o unutrašnjo-političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini, njenom putu ka Evropskoj uniji, te o situaciji u regiji.

Velika Britanija podržava BiH na putu ka evropskim integracijama i želi da ona što prije potpiše Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Evropskom unijom, rekao je na današnjem sastanku ambasador Rycroft.

Član državnog Predsjedništva Komšić je kazao kako smatra da bi bilo mnogo bolje kada bi naša država Sporazum potpisala 16. juna, jer bi do tada Sporazum trebao biti preveden na sve jezike zemalja koji se upotrebljavaju i govore u Evropskoj uniji, kao i na jezike naroda BiH.

Dodao je kako je jedan od najvažnijih strateških ciljeva Bosne i Hercegovine da postane zemlja članica EU i NATO-a.

Ambasador Rycroft se interesovao kakvi su naši pogledi u odnosu na stepen prisustva i aktivnosti međunarodne zajednice u BiH.

Član Predsjedništva BiH Komšić je kazao kako je našoj zemlji još uvijek potrebno snažno ali i aktivno prisustvo međunarodne zajednice.

Razgovarajući o izbornim rezultatima u Srbiji, Komšić je kazao kako, po njemu, izbori u Srbiji nisu donijeli ništa novo, te da je Tadić samo relativni pobjednik uprkos čestitkama iz Bruxellesa. Dodao je kako, ipak, treba sačekati i formiranje vlade.

Tokom razgovora bilo je riječi i o ustavnoj reformi, kojom prilikom je Komšić kazao kako je neophodno promijeniti Ustav BiH, ali da u ovom trenutku nema dovoljno političke volje da se to uradi.

Dodao je da je “aprilski paket” ustavnih amandmana predstavljao dobru šansu za BiH, ali da je to sada “završena priča”. Dodao je da ne vjeruje da je aktuelna vlast sposobna bilo šta uraditi po pitanju ustavnog uređenja BiH.

Na kraju sastanka zaključeno je da je evropski put Bosne i Hercegovine put koji nema alternativu, pri čemu nam Velika Britanija pruža bezrezervnu podršku.