BiH
0

Komšić primio akreditivna pisma ambasadora JAR-a

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić primio je danas akreditivna pisma novoimenovanog, nerezidentnog ambasadora Južnoafričke Republike za BiH Sophonijea Rapulanea Makgetlea.

Predsjedavajući Komšić je rekao da s posebnim zadovljstvom može izraziti ambasadoru Makgetleu dobrodošlicu i uspješnu misiju u Bosni i Hercegovini.

Komšić je ocijenio da su, bez obzira na geografsku udaljenost BiH i Južnoafričke Republike, bilateralni odnosi veoma dobri, te izrazio nadu da će novoimenovani ambasador raditi na unapređivanju tih odnosa, prije svega na ekonomskom planu, a što će rezultirati potpisivanjem konkretnih ugovora i međudržavnih sporazuma.

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o aktuelnim političkim pitanjima na globalnom planu i sagledane mogućnosti multilateralne saradnje.

Novoimenovani ambasador Južnoafričke Republike je zahvalio predsjedavajućem Komšiću za prijem danas u Sarajevu i rekao da se, s obzirom na aspiracije BiH za članstvo u Evropskoj uniji, saradnja dviju zemalja može znatno poboljšati, posebno u oblastima trgovine, investicija i turizma, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.