BiH
0

Komšić primio Ahmeta Davutoglua

FENA
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić primio je danas u Sarajevu ministra vanjskih poslova Republike Turske Ahmeta Davutoglua.

Sagovornici su potvrdili veoma razvijene i prijateljske odnose dvije zemlje, koje sarađuju na svim nivoima, saopćeno je iz Komšićevog kabineta.

Davutoglu je prenio Komšiću iskrene pozdrave i čestitke predsjednika Abdullaha Güla i premijera Tayyipa Erdogana na ponovnom reizboru za člana Predsjedništva BiH, kojima se i lično pridružio.

On je potvrdio da je Republika Turska čvrsto odlučna nastaviti pružati punu podršku BiH i svim njenim narodima.

"Naš cilj, kada je ovaj prostor u pitanju, su mir, stabilnost, blagostanje i prosperitet", naglasio je Davutoglu, istaknuvši da je vanjska politika Turske otvorena i transparentna te da ima za cilj prevazilaženje nesuglasica i uspostavu normalnog istorijskog toka.

"Teritorijalni integritet i suverenitet BiH su neupitni. To svako mora poštovati, a članstvo u NATO-u će biti garant toga", naglasio je turski ministar, još jednom istaknuvši kako se BiH uvijek može osloniti na svaku vrstu pomoći.

S tim u vezi je potcrtao da će njegova zemlja nastaviti podržavati aktivnu ulogu BiH u Vijeću sigurnosti UN-a, kao i inače na multilateralnom planu.

Član državnog Predsjedništva Komšić zahvalio je na bezrezervnoj podršci koju Republika Turska pruža BiH.

Posebno je istaknuo da intenzivna zajednička saradnja, pored jačanja stabilnosti i položaja BiH, doprinosi stabilnosti balkanskog regiona i ubrzava put ka euroatlanskim integracijama.

Razgovarajući o rezultatima nedavno održanih izbora u BiH, Komšić je istaknuo da je narod svojim glasovima pokazao da je opredijeljen za državu BiH te da su ljudi, bez obzira na tragičnu prošlost, spremni graditi svoju budućnost zajedno.

Još jednom je ponovio da BiH mora ići lagano ka ujedinjenju, a ne ka daljnjem dijeljenju.