BiH
156

Komšić predao 63 kandidatske liste: Pretvaramo se u zemlju propuštenih šansi

Piše: M. N.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Predsjednik Demokratske fronte Željko Komšić predao je danas kandidatske liste za Lokalne izbore 2016. u BiH.

DF se predstavlja sa 63 kandidatske liste za općine i gradove, od kojih je 21 DF-ov kandidat za načelnika, osam kandidata su nezavisni ili koalicioni s SDP-om, dok u Srebrenici DF podržava Ćamila Durakovića za načelnika.

Nacionalni sastav lista je mješovit, a imaju i četiri žene kandidatkinje za načelnice općina.

"Jedna od osnovnih stvari koju načelnici/gradonačelnici moraju raditi, iako nije u direktnoj nadležnosti lokalne samouprave, jeste zapošljavanje. Oni mogu stvoriti pretpostavke za to. Također, mora se poštivati zakon i ustav, a poseban dio kampanje posvećen je komunalnim problemima u lokalnim zajednicama", rekao je Komšić novinarima.

Istakao je kako je u nadležnosti Centralne izborne komisije BiH da napravi biračke spiskove u skladu sa zvaničnim podacima te da to nije jednostavno pitanje.

Dotakao se i goruće teme posljednjih dana, a to je adaptacija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koju Republika Srpska blokira argumentom da popis stanovništva nije legalan.

"Nisam vidio pregovaračku platformu o adaptaciji SSP-a za koji se kaže da šteti bh. privrednicima i da oni neće biti konkurentni na domaćem tržištu u odnosu na Hrvatsku. Za ovo se znalo da nas čeka još prije tri godine kada je Hrvatska ušla u EU, ali nismo napredovali po tom pitanju. S druge strane, pružena nam je ruka pomoći jer je Njemačka izrazila spremnost da pomogne. Uplitati popis u ovo sve je politikanstvo. Samo se tražio razlog da ne dođe do adaptacije SSP-a i ne dobijemo kandidatski status", istakao je Komšić.

Predsjednik DF-a kazao je kako će biti samoubistvo ako ne prihvatimo pruženu ruku" jer se "pretvaramo u zemlju propuštenih šansi".

Na pitanje da li postoji šansa da izbori u Mostaru ipak budu raspisani ove godine, Komšić je kratko odgovorio da nije veliki optimista.