BiH
28

Komšić: Predaja aplikacije BiH za članstvo u EU simboličan čin

FENA
Željko Komšić (Foto: Klix.ba)
Željko Komšić (Foto: Klix.ba)
Poslanik Demokratske fronte (DF) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Željko Komšić ocijenio je da je jučerašnji čin predaje aplikacije BiH za članstvo u EU simboličan, koji nije loš u velikom broju "crnih" vijesti u BiH.

Kazao je da je ohrabrujuće prisustvo visoke predstavnice za vanjsku i sigurnosnu politiku Evropske unije Federice Mogherini i drugih zvaničnika Evropske komisije tom činu.

No, mišljenja je, da će se više znati nakon što EU odgovori na tu aplikaciju, ali je podsjetio da se ne zna kada će to biti te je dodao da će vrijeme pokazati šta to konkretno znači za BiH.

Prijedlog Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) za uvrštavanje tačke "Informacija Vijeća ministara BiH o načinu donošenja odluke o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija BiH" u dnevni red sjednice smatra opravdanim.

Dodao je i da se DF ne slaže s takvom usvojenom odlukom o mehanizmu koordinacije ne sporeći prava administrativnih jedinica unutar BiH kao što su entiteti i kantoni da djeluju u skladu s ustavnim nadležnostima. Osporio je, međutim, pravo administrativnih jedinica da djeluju na vanjskopolitičkoj sceni što je ovakvom odlukom, tvrdi Komšić, omogućeno, osim entitetima, i kantonima.

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić prošle sedmice upoznao je javnost da su ministri 26. januara na sjednici usvojili Odluku o sistemu koordinacije procesa evropskih integracija u BiH koja predstavlja jedan od ključnih uvjeta da bi BiH mogla predati kredibilnu aplikaciju za članstvo u Evropskoj uniji.