Obilježavanje Dana OSBiH
0

Komšić: "Pred nama je jasan cilj - priprema za NATO"

SRNA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić rekao je danas u Sarajevu da su pred BiH i njenim oružanim snagama jasni ciljevi - pripremiti oružane snage za što brži ulazak u NATO, a zemlju za što skorije priključenje EU i drugim evropskim integracijama.

On je, na ceremoniji obilježavanja 1. decembra - Dana Oružanih snaga BiH u kasarni u Rajlovcu, istakao da će bezbjednosni kišobran koji nosi članstvo u NATO stvoriti uslove za dalji razvoj i jačanje OS BiH, ali i za jačanje pozitivnijih odnosa i prosperiteta u svim sferama života i rada u BiH.

"Kriza se odrazila na sve segmente društva, ali ne i na kvalitet ispunjavanja vaših zadataka i preuzetih obaveza", rekao je Komšić, dodajući da se u narednom periodu od OS BiH očekuju do sada najkompleksnije i najzahtjevnije misije na međunarodnom planu.  	

Ministar odbrane u Savjetu ministara BiH Selmo Cikotić naglasio je da reforma odbrane predstavlja svojevrsnu reformu Ustava BiH. 

"To je najznačajnija nadgradnja i promjena Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH", rekao je Cikotić, ističući da je od toga još bitnija reforma svijesti koja se događa u okviru odbrambenih struktura.   

Prema njegovim riječima, odbrambena reforma i promjene u tom smislu traju nesmanjenom snagom, uprkos nestabilnom političkom vremenu u BiH što govori o tome koliko je ta reforma kvalitetno utemeljena i koliko je dobro orjentisana. 

"Očekujem od svih da, i ako NATO na narednom skupu ne odluči da BiH dodijeli Akcioni plan za članstvo u NATO (MAP), nastave istom energijom sa izvršenjem svih obaveza i projekata", poručio je Cikotić.  
Načelnik Zajedničkog štaba OS BiH general Miladin Milojčić rekao je da su naredni zadaci OS BiH usmjereni na ispunjavanje obaveza iz Individualnog programa partnerstva, angažovanje na izradi pregleda odbrane, organizaciju konferencije načelnika štabova članica Američko-Jadranske povelje, smanjenje broja lokacija i rješavanje viškova naoružanja i vojne opreme, zbrinjavanje otpuštenog personala i obuku jedinica deklarisanih u operativni koncept sposobnosti i za operacije podrške miru. 
On je najavio da će naredne godine biti raskinuti ili neće biti produženi ugovori sa 1.565 vojnika zbog starosne granice, te izrazio očekivanje da će oni biti adekvatno zbrinuti kroz programe međunarodne pomoći, a da je za realizaciju ovog procesa neophodno dodatno angažovanje državnih, entitetskih i lokalnih institucija i zajednica.
"Nastavili smo i dalje sa prijemom, obukom i popunom jedinica ljudstvom, pri čemu smo tokom 2009. godine obučili i primili dvije generacije mladih vojnika - 499, trenutno obučavamo još jednu, a naredne godine planiramo da provedemo obuku i prijem još tri generacije mladih vojnika, čime ćemo sistem osvježiti sa oko 1200 mladih vojnika", istakao je Milojčić. 

Prema njegovim riječima, izvršeni su planirani zadaci u oblasti deminiranja, a godišnje bude deminirano 2.300.0000 metara kvadratnih uz visoke standarde. 

"Uvođenjem novih mašina i primjenom mašinskog metoda deminiranja postigli smo dodatni kvalitet i bezbjednost u cjelokupnom procesu i sa optimizmom nastavljamo sa realizacijom operacije u predstojećem periodu", naveo je Milojčić. 
Cikotić i Milojčić uručili su, povodom 4. godine OS BiH, nagrade i pohvale najboljim pojedincima.