BiH
0

Komšić povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta

FENA
U prošlom stoljeću koje, nažalost, doista možemo nazvati stoljećem genocida, ipak, nijedan po svojoj dugotrajnosti i sustavnosti nije bio tako strašan kao onaj nad jevreskim narodom, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić u povodu obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.

Komšić je istaknuo kako je Holokaust najveći zločin koji pamti ljudska civilizacija, tragedija ne samo jevrejskog naroda, već tragedija cijelog čovječanstva.

  • Holokaust u kome je tokom Drugog svjetskog rata stradala trećina jevrejske populacije bez sumnje je najveći genocid u historiji. Međutim, iako je rečeno nikad više, genocid se ponovio. Da bi smrt i stradanja imali smisao, želim da vjerujem da će sjećanje na smrt i patnje žrtava Aušvica obavezati nove generacije da se suprotstavljaju svakom obliku ovakvog zla, navodi se u Komšićevoj izjavi dostavljenoj medijima.

  • Želim da vjerujem da će Dan sjećanja na Holokaust biti prilika da se odbace sve ideoloogije koje počivaju na nejednakosti, netoleranciji i segregaciji, te da će ljudi poštivati drugog i drugačijeg. Na taj način možemo živjeti u miru, stoji u izjavi predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića.