BiH
0

Komšić posjetio Tuzlu

FENA
Željko Komšić
Željko Komšić
Član Predsjedništva BiH Željko Komšić posjetio je danas Tuzlu. Povod posjeti je upoznavanje s detaljima nedavnog hapšenje istaknutih branitelja Tuzle na osnovu zahtjeva Interpola Srbije, kao i o stanju prije više od dva mjeseca uhapšenog bivšeg predsjedavajućeg Općinskog vijeća Tuzla Ilije Jurišića, koji se još nalazi u zatvoru u Beogradu.

''Državljani BiH ne smiju se osjećati kao progonjene zvijeri koje svako može loviti i predati istražnim organima druge zemlje. Stoga ću u ponedjeljak, bez obzira hoće li to ostala dva člana predsjedništva ili ne, uputiti službeni zahtjev Tužiteljstvu BiH da od Srbije traže izručenje Ilije Jurišića i njegov povratak u Tuzlu'', kazao je Željko Komšić, član Predsjedništva BiH nakon sastanka sa načelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem.

Komšić očekuje da Tužiteljstvo BiH pokrene postupak utvrđivanja odgovornosti onih koji su imali pristup povjerljivim podacima iz CIPS-ove baze i proslijedili ih u drugu državu.

''Svi pokušaji koji dolaze od nacionalista iz Beograda i Banje Luke usmjereni su da razbiju multietničnost Tuzle, ma kako snažni bili, neće uspjeti jer se grad protiv njih bori zajedništvom'', poručio je tuzlanski načelnik Jasmin Imamović.

Imamović smatra da su motivi instruiranih napada na Tuzlu ozbiljni i da sežu znatno dublje.

''Očita je i povezanost sa aktuelnim ustavnim promjenama jer nacionalistima koji žele etnički ustroj države multietnički model Tuzle ne odgovara'', kazao je načelnik Imamović.