BiH
0

Komšić: Policijski sat i ograničenje rada kafića neće riješiti problem

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Predsjedništva biH Željko Komšić je na svom blogu napisao kako bi se formiranjem kazneno-popravne institucije obezbijedilo od 50 do 100 radnih mjesta za čuvare i pedagoge te da se mnoge napuštene kasarne mogu iskoristiti za formiranje ovakve ustanove. Komšić je dodao da policijski sat i ograničavanje rada kafića neće riješiti problem maloljetničke delinkvencije.

"Od ministra odbrane BiH i pojedinih generala, dobio sam informaciju da su dvije kasarne, koje su nepotrebne Oružanim snagama BiH, predate na raspolaganje Federaciji BiH. Riječ je o kasarni Delijaš smještenoj u blizini Grepka i o kasarni Krivajevići koja se nalazi na Nišićkoj visoravni. Obje kasarne su u odličnom i funkcionalnom stanju, a njihovo obezbjeđenje još uvijek vrši naša vojska", napisao je Predsjedavajući Željko Komšić na svom blogu.

"U narednim mjesecima bit će napuštene i kasarne u Blažuju i Semizovcu, tako da bi i one mogle doći u obzir, a sigurno znam da postoji još nekoliko napuštenih kasarni. Mislim da bi se formiranjem ovakve ustanove obezbijedilo dodatnih 50-100 radnih mjesta za čuvare, vaspitače, pedagoge, a također, riješio bi se i jedan od gorućih problema kada je u pitanju maloljetnički kriminal", dodao je Komšić.

Predsjedavajući Komšić je dodao kako je "potrebno pokušati uraditi nešto zajednički, na državnom nivou, a ukoliko to nije moguće, onda bi se trebao praviti KPD za Federaciju BiH".

"Moram reći da mi malo čudno zvuče pojedini prijedlozi koji dolaze iz nekih institucija, o tome šta bi se trebalo učiniti. Naime, neki smatraju da bi se trebao uvesti policijski čas za maloljetnike, da bi se trebao ograničiti rad ugostiteljskih objekata, da bi se trebali uvesti video nadzori, pretresati kafići i slično", napisao je Željko Komšić.

"Mišljnja sam da se uvođenjem ovakvih mjera neće ništa popraviti ukoliko se ne krene u sistemsko rješavanje problema maloljetničke delinkvencije. To uključuje lanac: porodica-škola-centri za socijalni rad-policija-tužilaštva-sudovi-izvršenje sankcija. Raditi bilo šta mimo ovog lanca, pojedinačno i selektivno, izgleda mi samo kao privremeno gašenje požara", kaže Komšić.

Komšić je također na svom blogu govorio i o dešavanjima u vezi s proglašenjem kosovske nezavisnosti.