BiH
0

Komšić otvara sajam Zeps 2007.

FENA
Rukovodstvo Poslovnog sistema RMK-a objavilo je danas na pres-konferenciji da će se na 14. generalnom bh. sajmu ZEPS 2007. od 16. do 21. oktobra predstaviti 649 izlagača iz 36 država.

«Po kvantitetu i kvalitetu ovaj će sajam biti ispred ostalih. U odnosu na 13. ZEPS sajam, ove godine zabilježili smo stopu rasta od 21 posto. Zbog nedostatka kapaciteta prijave za učešće prestali smo primati još pije 20 dana", izjavio je Abdulah Serdarević, generalni direktor Poslovnog sistema RMK-a.

Zauzeta izložbena površina iznosi 24.932 metra kvadratna, od čega je 17.760 zatvorenog sajamskog prostora. Broj inostranih izlagača dostigao je 377, od kojih najviše – 61 dolazi iz Njemačke. Iz Slovenije će na sajmu ZEPS 2007. učestvovati 52 izlagača, Srbije 41, Hrvatske 40, Italije 29, Češke Republike 22, Iraka 14 itd.

«Privrednicima iz Iraka ovo je prvo učešće na sajmu, a što se Češke tiče u završnim smo pregovorima s Vladom Češke Republike i gotovo je sigurno da će ova država biti zemlja partner sajma ZEPS 2008.», izjavio je Serdarević.

Generalni bh. sajam ZEPS 2008. otvorit će Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, a glavna tema pratećih sajamskih manifestacija nosi naslov «Proces evropskih integracija i poslovna zajednica».

O ovoj temi govorit će Osman Topčagić, direktor Direkcije za evropske integracije, Darija Ramljak, pomoćnica direktora i Maja Rimac-Bjelobrk, rukovoditeljica Odsjeka za analizu i planiranje u Direkciji za evropske integracije.

«Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju koji će nadam se i naša zemlja potpisati predstavlja i trgovinski sporazum koji znači otvaranje bh. tržišta za proizvođače iz Evropske unije. Za ulazak u EU neophodno je da imamo funkcionalnu tržišnu ekonomiju i da imamo preduzeća koja su spremna za borbu s konkurencijom. Zato pozdravljamo izbor teme u sklopu pratećih sajamskih manifestacija i nadamo se da će brojni bh. privrednici prisustvovati ovom skupu», izjavio je Osman Topčagić, direktor Direkcije za evropske integracije.