BiH
2

Komšić : Oružane snage BiH su jedan od najboljih segmenata bh. društva

Anadolija
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
"Oružane snage Bosne i Hercegovine jedan su od najboljih segmenata bh. društva i institucija Bosne i Hercegovine", poručio je danas u svom govoru tokom obilježavanja osme godišnjice OS BiH u kasarni u Rajlovcu kod Sarajeva, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.

Uvijek može bolje, nastavio je on, ali kada se sagledaju okolnosti kako su nastajale OSBiH, te da su nastale od tri vojske, a s obzirom na okolnosti u državi kao i one političke, onda treba biti ponosan na pripadnike Oružanih snaga.

"Moje iskustvo kao člana Predsjedništva BIH već sedmu godinu, a danas slavimo osmu godišnjicu OSBiH jeste da su Oružane snage jedan od najboljih segmenata bh. društva i institucija BiH. Bilo bi dobro kada bi se i drugi na to ugledali, kad bi ti strogi kriteriji koji važe u OS bili primjenjivani i na druge segmente bh društva", istakao je Komšić.

Najveća prepreka članstvu u NATO-u je vojna imovina, kazao je Komšić, dodavši da sa aspekta propisa u BiH ne postoji nikakva formalna prepreka da se krene sa uknjižbom perspektivne vojne imovine.

"Formalno-pravno, te lokacije su 2010. godine bile spremne na uknjižbu. Međutim, zbog različitih političkih okolnosti koje su tada vladale, a danas se iskomplikovale, i jedne intervencije od naših stranih prijatelja, tražen je prvo politički dogovor", pojasnio je Komšić, dodavši da su politički lideri odgovorni da otkoče članstvo BiH u NATO-u.

Načelnik zajedničkog stožera OS BiH general bojnik Ante Jeleč istakao je da su OSBiH postale poželjan i prihvatljiv partner kada se radi o rješavanju sigurnosnih problema u BiH, regiji i svijetu, što se dokazuje i u učestvovanju u mirovnim misijama širom svijeta.

"Potporu OSBiH imaju i od države BiH i od njenih institucija. Ona je u momentima nedovoljna, a u momentima zadovoljava. Ne gledajući na taj dio, u ograničenim mogućnostima i resursima, pružamo pomoć i civilnim strukturama i u operacijama koje provodimo u BiH", naglasio je Jeleč.

Čestitavši osmu godišnjicu Oružanih snaga BiH, ministar odbrane BiH Zekerijah Osmić kazao je kako se 2013. godina završava uspješno kako za OSBIH, tako i za Ministarstvo odbrane BiH.

"Požari u Jablanici, Konjicu, u okolini Doboja, požar u bolnici u Bihaću definitivno su ovog ljeta pokazali da su Oružane snage neophodne BiH. Neophodne u smislu kada su prirodne katasrtofe na pomolu", kazao je Osmić, dodavši da OSBiH imaju dovoljno spremnih helikoptera da odgovore na sve moguće katastrofe.

Obilježavanju osme godišnjice Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u kasarni u Rajlovcu prisustvovali su predstavnici izvršne vlasti u BiH, pripadnici OSBiH, predstavnici vojnih misija u okviru EUFOR-a, te pripadnici diplomatskog kora u BiH.