BiH
0

Komšić: Nema alternative evropskim integracijama

FENA
Željko Komšić (Foto: SRNA)
Željko Komšić (Foto: SRNA)
Nema alternative evropskim integracijama, ni za Bosnu i Hercegovinu, ni za region, istaknuo je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić u govoru u Beogradu, na 22. sesiji Igmanske inicijative o temi "Evropska perspektiva, saradnja i stabilnost regije".

Komšić je istaknuo da je važno da civilno društvo prati rad institucija država regiona u procesu stabilizacije i pridruživanja Evropskoj uniji. A posebno je bitno da o svim izazovima na ovom putu razgovaraju na jednom ovakvom skupu ljudi koji dolaze iz različitih segmenata društva i iz različitih država.

  • Države iz kojih dolazimo su u različitom stadiju procesa pridruživanja. Republika Hrvatska je uspješno okončala pristupne pregovore, Srbija će dobiti status kandidata, Crna Gora datum početka pregovora o pristupanju Evropskoj uniji, a vjerujem da će Bosna i Hercegovina predati aplikaciju za kandidatski status u EU do kraja godine. Smatram da nema alternative evropskim integracijama, ni za Bosnu i Hercegovinu, ni za region. Mi ne možemo ostati izvan tog procesa ako hoćemo društveni i ekonomski razvoj i bolji standard za naše građane, kazao je Komšić.

Međutim, dodao je, u EU se ne integriše samo struktura vlasti neke države, već cijelo društvo, i zbog toga je dobro što nevladin sektor želi da ima aktivnu i konstruktivnu ulogu.

  • Mi moramo početi ulagati u nauku, istraživanje, razvoj novih tehnologija. Moramo učiniti više na izbalansiranom ekonomskom razvoju zapostavljenih regija, istakao je Komšić.

Upozorio je da se proces evropskih integracija ne smije shvatiti kao nešto što se radi zbog stranaca, već zbog sebe i budućnosti svoje djece.

  • No, pred nama je niz izazova. Naši međusobni odnosi na nivou šefova država su primjer kako bi regionalna saradnja trebalo da izgleda u svakoj oblasti. To je zato što dijelimo zajedničku viziju o zapadnom Balkanu kao sastavnom dijelu Evropske unije, jer je upravo naša međusobna saradnja, na stvaranju stabilnosti regiona, to što nam otvara evropsku perspektivu, kazao je Komšić.

Ipak, Komšić smatra da vlade ovih država moraju intenzivirati aktivnosti na rješavanju spornih pitanja, kako bilateralnih, tako i multilateralnih.

  • Želim ovdje ponoviti da princip solidarnosti i uzajamne podrške jeste osnovni princip na kojem četiri zemlje treba da grade zajedničku evropsku budućnost. Izazovi pred kojima se nalazi BiH u procesu stabilizacije i pridruživanja su, prije svega, u ravni političkih odnosa unutar BiH gdje nema jedinstvenog stava o metodu, brzini i prioritetima aktivnosti u tom procesu. Radi se o pitanju nadležnosti za provođenje reformi između nivoa vlasti entiteta i Bosne i Hercegovine, naveo je on.

Pored ovih, postoji problem kapaciteta naše administracije te ustavnog okvira koji je izuzetno kompleksan. Konačno, saradnja i provođenje principa supsidijarnosti i proporcionalnosti u ustrojavanju jednog funkcionalnog sistema je od izuzetnog značaja za sve one koji žele postati dio EU, kazao je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić.