BiH
0

Komšić: Neću biti supotpisnik drugog pisma generalnom sekretaru UN-a

FENA
Predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić neće biti supotpisnik pisma drugog pisma generalnom sekretaru UN-a Ki-moonu, saopćeno je danas iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva.

Povodom medijskih napisa i komentara koji se odnose na navodno ponovno obraćanje generalnom sekretaru UN-a Ban Ki-moonu, predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić uputio je pismo članu Predsjedništva Harisu Silajdžiću u kojem ga obavještava da on (Komšić) neće biti supotpisnik drugog pisma generalnom sekretaru UN-a.

Prvo pismo Komšić i Silajdžić uputili su Ban Ki-moonu nedavno i pokrenuli pitanje provedbe presude Međunarodnog suda pravde u Haagu. U presudi se navodi da je jula 1995. godine u Srebrenici počinjen genocid.

"Iako sam siguran da obojica želimo najbolje Bosni i Hercegovini, smatram da u drugom pismu koje ste inicirali da bude upućeno generalnom sekretaru UN-a, nema naveden niti jedan novi element ili argument koji nije korišćen u prethodnoj korespondenciji s UN-om te stoga smatram da nema svrhe ponavljati iste teze", stoji u Komšićevom pismu Silajdžiću.

Komšić navodi dalje da termin slanja drugog pisma nije adekvatan realnim potrebama sadašnjeg trenutka, s obzirom na to da u septembru slijedi njegov susret s generalnim sekretarom UN-a u New Yorku.

Tada će razgovarati o sadržaju prvog pisma koje su Silajdžić i on uputili Ban Ki-moonu te o preciznijim stajalištima UN-a vezanim za sva otvorena pitanja, među kojima je Srebrenica na prvom mjestu.

"Posebno se ne slažem s izborom riječi i tonom kojim se obraćate generalnom sekretaru UN-a, jer je po mojim shvatanjima, više namijenjen za unutrašnje dnevnopolitičke potrebe nego za stvarno postizanje nekih efekata na međunarodnom planu te stoga spomenuto pismo ne namjeravam potpisati", stoji u Komšićevom pismu Silajdžiću.