Jačanje saradnje
0

Komšić nastavlja posjetu Makedoniji

FENA
Predsjednik Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić u ponedjeljak i utorak boravi u zvaničnoj posjeti Republici Makedoniji.

Komšića je dočekao predsjednik Republike Makedonije Gjorge Ivanov, uz najviše državne i vojne počasti, na platou ispred Ureda predsjednika, Vila Vodno.

Nakon razgovora Komšića i Ivanova, održani su plenarni razgovori državnih izaslanstava BiH i Makedonije.

Komšić je zahvalio predsjedniku Makedonije, u svoje osobno ime i uime Predsjedništva BiH, za svečan i topao prijem, čestitao nacionalni praznik Makedonije i ovom prigodom ponovio da su BiH i Republika Makedonija dvije prijateljske zemlje koje imaju dobru bilateralnu suradnju bez neriješenih pitanja.

Također je zahvalio Vladi i narodu Republike Makedonije za potporu u procesu evropskih integracija i sudjelovanju vojnih jedinica u mirovnim misijama.

Predsjedavajući Komšić je istaknuo da je Daytonski sporazum mirovni proces koji je neophodno dograditi, prije svega provedbom presude Sejdić-Finci, te tako ubrzati put BiH prema Evropskoj uniji i NATO-u, čime bi se ubrzao razvitak demokracije s jedne strane, a građani BiH bi se usredotočili na svoju budućnost.

"Već su pripremljeni ključni zakoni, Zakon o sistemu državne pomoći, Zakon o popisu stanovništva, oformljeno je Povjerenstvo za provedbu presude iz Strasbourga, čime će se steći uvjeti da predamo prijavu za status kandidata u Evropskoj uniji", kazao je predsjedatelj Komšić.

Predsjednik Ivanov je naglasio sličnosti dviju zemalja koje međusobno poštuju različitosti i koje grade multinacionalno društvo i inkluzivnu demokraciju.

Također je rekao da Republika Makedonija snažno podupire suverenitet i teritorijalni integritet BiH i istaknuo da se politički, ekonomski, trgovinski i odnosi u području kulture mogu i dalje unapređivati.

Tome doprinose kontakti i posjeti na najvišoj razini, kao i pripremljeni sporazumi o saradnji dviju zemalja koji će uskoro biti potpisani.

Nakon zvaničnih razgovora, Komšić je u Crkvi sv. Spasa odao počast i položio vijenac na grob Goce Delčeva, a u popodnevnim satima je imao susret u Vladi Republike Makedonije sa predsjednikom Nikolom Gruevskim.

Tokom razgovora još jednom je istaknuta obostrana želja da se bilateralni odnosi između dviju prijateljskih zemalja i ubuduće razvijaju i unapređuju, tim prije 'što nam je zajednički cilj punopravno članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u' .

Razgovarano je i o skorom održavanju foruma privrednika, intenziviranju sukcesije imovine bivše Jugoslavije, kao i o položaju nacionalnih manjina u BiH i Makedoniji.

Predsjedavajući Komšić je i premijeru Gruevskom rekao da su odnosi između dviju zemalja na principu potpunog razumijevanja i uvažavanja sa zajedničkim ciljem evroatlantskih integracija, a to je najbolja pretpostavka potpunog rješavanja pitanja političke, ekonomske i vojne stabilnosti, kako BiH i Republike Makedonije, tako i svih drugih zemalja zapadnoga Balkana.

Drugog dana zvaničnog posjeta Republici Makedoniji, Komšić će se, kako je planirano, sastati sa predsjednikom Sobranja Trajkom Veljanovskim, a nakon toga državno izaslanstvo, koje predvodi Komšić, vraća se u Bosnu i Hercegovinu, saopćeno je iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Komšića.