BiH
61

Komšić: Napravili smo historijsku grešku, a historija ne daje dvije šanse

Anadolija
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Predsjedavjući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić ocijenio je danas u Sarajevu, u svom obraćanju predstavnicima medija na kraju 2013. godine, kako je BiH u toj godini propustila veliku priliku i napravila historijsku grešku kada je u pitanju neiskorištavanje prilike za napredak ka članstvu u Evropskoj uniji (EU) i NATO-u.
Željko Komšić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Željko Komšić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

"Danas živjeti na ovom mjestu, geografski govorim, na jugoistoku Evrope, a ne iskoristiti priliku koja vam se ukazala da postanete član nekih širih integracija, sad govorim o Evropskoj uniji je historijska greška", kazao je u svom posljednjem obraćanju medijima u 2013. godini predsjedavajući Predsjedništva BiH Komšić, javlja Anadolija.

“To su prilike koje se ukazuju u nekim historijskim procesima, a historija ne daje dvije šanse. Sad propuštena prilika znači da ćemo morati još nekoliko godina čekati i opet se vratiti na ovo pitanje koje nismo riješili”, kazao je Komšić govoreći o nepostizanju dogovora u vezi sa  implementacijom presude u slučaju "Sejdić-Finci".

Kako kaže, u 2013. godini smo se neuspješno bavili pitanjem implementacije presude Sejdić-Finci, ali svejedno taj posao će čekati i u 2014. i to se mora riješiti.

Komšić je dodao da će problemi koji su bili u 2013. godini biti prisutni i u 2014. te da ne vrijedi zatvarati oči pred njima.

"Sve ono što se dešavalo u BiH u 2013. ali i prethodnih godina, zapravo govori da nije tačno, da su Bošnjaci, Srbi, Hrvati i ostali problem BiH. Problem ove zemlje je nešto sasvim drugo, način funkcionisanja političkog života, način obavljanja vlasti i za to vezana sistemska korupcija", poručio je Komšić i dodao da nije bilo etničkih tenzija ni kada se uzme u obzir pitanje Sejdić-Finci.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

"Garantujem da postoje i policajci i sudije, tužioci i političari koji hoće da se bore sa tim i koji su spremni da se bore protiv toga. To je jedna od stvari koja nas čeka", poručio je Komšić građanima BiH.

On je dodao da se situacija u Hrvatskoj i Srbiji počela mijenjati kada su vlasti tih zemalja krenule u obračun sa velikim korupcijskim aferama.

“Kada govorimo o vanjskoj politici, nažalost, moramo konstatovati da je došlo do zastoja, prije svega, na putu BiH ka Evropskoj uniji, a poznato vam je da politički lideri u BiH nisu uspjeli do sada pronaći rješenje za implementaciju presude Sejdić-Finci. Što je samim tim dovelo do određenog zastoja u putu BiH ka EU”, pojasnio je Komšić.

Međutim, Komšić kaže da implementacija presude Sejdić-Finci, sama po sebi, nije komplikovana.

“Ona je, ukoliko postoji politička volja da se riješi, po meni jednostavna za riješiti”, pojasnio je Komšić i dodao da se time pojavilo i “hrvatsko pitanje” te kazao da postoji potreba da se i tom pitanju pristupi.

Kako kaže, postoje najave da će se polovinom prvog mjeseca sljedeće godine, pokušati ponovo doći do nekog rješenja.

“Nažalost, sudeći po ovom iskustvu koje do sad imamo iz ovih pregovora, nisam optimista hoće li se to desiti”, pojasnio je Komšić i dodao da će to za “BiH znači jednu vrstu zastoja od barem dvije godine”.

On je dodao da idu izbori u BiH, Evropi pa se postavlja pitanje ko će to i kada iz EU krenuti "u tu priču sa vlastima BiH".

“Loša je stvar zato što, po meni ali i ocjeni drugih, BiH nikada nije imala bolje okruženje”, pojasnio je Komšić dodajući da je to tako gledajući sve zemlje okruženja kada je riječ o procesu pristupanja EU.

On je govoreći o putu BiH ka NATO-u kazao da je BiH i po tom pitanju također stala.

Komšić je govoreći o pitanju rješavanja pitanja u vezi sa knjiženjem nepokretne vojne imovine kazao da ni to nije bilo komplikovano političko pitanje.

Predsjedavajuć Predsjedništva BiH je, osvrćući se na 2013. godinu, rekao da je to bila, kako mnogi kažu, godina koju bi bilo najbolje zaboraviti ali, prema njegovim riječima, moglo bi biti korisno kada bi se iz te godine izvukle neke pouke.

On je poželio da 2014. godina bude bolja od "one iz koje izlazimo".

Komšić je izrazio i saučešće porodicama ali i narodu i Vladi Ruske Federacije zbog stradanja u eksploziji koja se dogodila danas u Volgogradu, pri čemu je poginulo 14 osoba, a povrijeđeno više od 20.