Slučaj 'biskupski stan'
0

Komšić: "Kardinala sam zamolio da sačeka formiranje Vlade KS"

Piše: F. Borić
Željko Komšić
Željko Komšić
Nakon što je nadbiskup vrhbosanski kardinal Vinko Puljić rekao kako ga je - povodom presude Općinskog suda u Sarajevu po kojoj dio rezidencije mora ustupiti privatnoj osobi - nazvao jedino Željko Komšić, od hrvatskog člana Predsjedništva BiH tražili smo da nam kaže detalje razgovora.

Predsjedavajući Komšić nije želio da komentira odluku, jer kad dolazi od "osobe koja je na nekoj funkciji samo može biti kontraproduktivna i neće doprinijeti ničemu dobrom, pa neće ni riješiti problem koji evidentno postoji."

Podsjećamo, presudom Općinskog suda u Sarajevu odbijena je žalba Vrhbosanske nadbiskupije i dio rezidencije u kojoj ordinira kardinal dodijeljen je porodici Fadila Smajovića, koja je tu živjela prije rata i stekla stanarsko pravo.

"Nažalost, pravo i pravda ne moraju se uvijek podudarati. I to nije samo slučaj kod ove presude. Kardinal Puljić je zamoljen za malo vremena, zapravo da sačekamo formiranje nove Vlade Kantona Sarajevo, od koje imam namjeru zatražiti da se uključi u rješavanje ovog problema", kazao je Komšić za Sarajevo-x.com.

On je dodao kako postoji i konkretna ideja kako riješiti problem, ali nije želio da unaprijed, prije formiranja Vlade KS, o tome govori. Komšić je tek dodao kako će se cijeli slučaj pokušati riješiti na način da sve zainteresirane strane budu zadovoljne.

"Mislim da je to moguće ako bude postojala volja da se to riješi. Ja ću učiniti sve što je u mojoj moći. Od takvog rješavanja ovog slučaja svi ćemo imati koristi. Kardinal, na čijoj strani je pravda, zainteresovana porodica na čijoj strani je zakon, ali i Sarajevo, koje će time pokazati ono što i ja vjerujem da jeste sama suština Sarajeva – da nije važno ko si i šta si, da nema podjele na velike i male, da smo svi isti i da za sve važi zakon, ali da u Sarajevu ima i pravde koju kao normalni ljudi svi doživljavamo na isti način", kazao je Komšić.

Na koncu smo člana Predsjedništva BiH pitali kako je osobno doživio ovaj slučaj.

"Kao nešto što je moglo i ranije biti riješeno na općeprihvatljiv način, na način da svi budu zadovoljni. Istovremeno, unaprijed molim da mi ovo ne bude zamjereno, ovo doživljavam i kao priliku da Sarajevo pokaže svoju veličinu i svoje pravo lice, lice grada gdje nepravdi nema mjesta i gdje se razumijemo i bez suvišnih riječi", kazao je Željko Komšić za naš portal.