Nebojša Radmanović
0

'Komšić je napravio smiješan potez'

SRNA
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović ocijenio je da je hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić zahtjevom Tužilaštvu BiH da raspiše potjernicu za bivšim predsjednicima nekadašnje SR Jugoslavije Zoranom Lilićem i Dobricom Ćosićem napravio smiješan potez, koji je nedostojan njegove funkcije.

"Ne mogu ja da kažem drugom članu Predsjedništva kako će da se ponaša, ali čini mi se da i u njegovom bližem okruženju vide i shvataju da je to što je on uradio smiješno. Nije njegova nadležnost da se time bavi, a zašto to radi, zaista ne znam. Često razgovaram o takvim potezima i sa Komšićem i sa Silajdžićem. Ali, tu nikada nema jedinstva. On misli da je u pravu, a ja mislim da nije", rekao je Radmanović.

On je u intervjuu za "Pres RS" rekao da se nada da će, bez obzira na to što se neki bune, svi koji su odgovorni za zločine kad-tad biti izvedeni pred lice pravde.

Odgovarajući na pitanje da li Tužilaštvo za ratne zločine Srbije treba da goni odgovorne za "Dobrovoljačku" i "tuzlansku kolonu", Radmanović je istakao da svi koji su činili zločine, moraju da odgovaraju. 

"Činjenica je da su na tim mjestima počinjeni zločini i to znaju i u Sarajevu. Nemoguće je da za zločin niko nije odgovoran. Sve ostalo je u nadležnosti pravosuđa. Neću da se miješam u to ko će šta da procesuira. Ali, da je Tužilaštvo BiH radilo svoj posao, vjerovatno ne bismo došli u ovakvu situaciju", ocijenio je predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Radmanović kaže da je prilikom nedavne posjete Beogradu razgovarao sa predsjednikom Srbije Borisom Tadićem o svim bitnim pitanjima u odnosima dvije zemlje, naglašavajući da je njegov cilj da poboljša odnose sa susjedima, a ne da vodi neku "svjetsku politiku" u trenucima "kada smo polusuverena zemlja i pod protektoratom". 

"Tadićeve poruke su jasne, iako u Sarajevu postoje krugovi koji ih tumače na različite načine. Međutim, to je njihov problem", dodao je Radmanović.
Odgovarajući na pitanje da li je sa Tadićem razgovarao o imenovanju Seada Avdića za ambasadora BiH u Beogradu, Radmanović je rekao da jeste i dodao da predsjednik Srbije treba da dobije sve informacije prije nego što donese odluku o agremanima. 

Radamnović je istakao da su spekulacije da je Tadić od njega tražio da "smiri /premijera RS MIlorada/ Dodika" i da nema razloga da se širi takva priča.

Komentarišući posjetu američkog potpredsjednika Josepha Bidena BiH, Radmanović je naveo da bi ta posjeta trebalo da, bar kod bošnjačke političke elite, donese promjene.