Zenica
0

Komšić, Izetbegović i Nikšić na susretima "Zlatnih ljiljana"

FENA
Foto: ZEDA
Foto: ZEDA
Savez dobitnika najvećih ratnih priznanja BiH organizovao je danas u Zenici 13. susrete dobitnika najvećih ratnih priznanja "Zlatni ljiljan“ i "Zlatna policijska značka“. Centralna svečanost održana je u Gradskoj areni, kojoj je prisustvovalo više stotina dobitnika ovih priznanja, kao i članova njihovih prodica.

Svečanost su uveličali članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić i Bakir Izetbegović, premijer FBiH Nermin Nikšić, predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti BiH i FBiH, kao i preživjeli učesnici NOR-a 1942.-1945. godine.

Prigodnim riječima učesnicima su se uime organizatora obratili Abdulah Bašić, predsjednik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja BiH, dok je dobrodošlicu poželio načelnik Općine Zenica Husejin Smajlović.

Dan "Zlatnih ljiljana", 9. maj, ujedno i Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope, okupljenim su čestitali premijer Nikšić i član Predsjedništva BiH Izetbegović.

Nikšić je rekao da Vlada želi biti partner s dobitnicima najvećih ratnih priznanja i da zajednički rješavaju sva bitna pitanja od interesa i za ovu populaciju, ali i za BiH.

„Mi u Vladi odlučni smo svoj mandat odslužiti svojoj domovini. Ne sumnjamo u vašu podršku, jer vi ste pokazali da ne znate drukčije“, kazao je Nikšić.

"Deveti maj je veliki civilizacijski praznik i logično je da je u okviru njega i Dan "Zlatnih ljiljana". Riječ je zapravo o borbi protiv istog zla i borbi za isto dobro. A što se tiče moje poruke u povodu 9. maja, zamolio sam organizatora da se ne obraćam dobitnicima najvećih ratnih priznanja na centralnoj svečanosti jer funkcija na kojoj sam podrazumijeva da vodite računa o onome što kažem, s jedne strane, a s druge, pošto pripadam ovoj populaciji "Zlatnih ljiljana" i da ono što bih izgovorio, kao "Zlatni ljiljan", a što se nakupilo u meni, u ovom svečarskom trenutku ne bi bilo mudro“, nakon svečanosti je izjavio Željko Komšić, član Predsjedništva BiH.

Nakon svečanosti učesnici manifestacije položili su cvijeće i odali počast poginulim u oba rata, na spomen-kosturnici "Papirna“ i centralnom spomen-obilježju "Kameni spavač“.