Zbog puštanja Biljane Plavšić
0

Komšić iz protesta otkazao posjetu Švedskoj

Sarajevo-x.com
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić otkazao je posjetu Kraljevini Švedskoj, planiranu od 4. do 8. novembra 2009. godine, saopšteno je za Sarajevo-x.com iz kabineta predsjedavajućeg Komšića.

Razlog otkazivanja posjete predsjedavajućeg Komšića je prijevremeno puštanje na slobodu haške osuđenice Biljane Plavšić a na osnovu Odluke Vlade Kraljevine Švedske, donesene 22.10.2009 godine. Posebno se ima u vidu da je švedska vlada to htjela učiniti a ne da je bila prisiljena, s obzirom da se, prema zakonu, oslobađanje zatvorenika nakon izdržane dvije trećine kazne ne podrazumijeva, nego postoji kao mogućnost.

Posebno je neprihvatljivo i kompromitujuće za švedsku vladu ponašanje njenog ministra vanjskih poslova Carla Bildta, koji je bio svjedok odbrane na suđenju Biljani Plavšić, te ju je posjećivao u zatvoru, da bi na kraju učestvovao u glasanju, odnosno donošenju ove odluke švedske vlade.

U septembru 2008. godine, Komšić je uputio pismo Peru Westerbergu, predsjedniku Parlamenta Kraljevine Švedske, te Frederiku Reinfeldtu, predsjedniku Vlade Kraljevine Švedske, pismo u kome je zatražio od švedskih vlasti da ne odobre prijevremeno puštanje dotične na slobodu. Odnosno da bi bio velika greška bilo kakav akt milosrđa prema osobi koja je, kao član najužeg ratnog rukovodstva bosanskih Srba, osuđena za najgore zločine počinjene protiv čovječnosti, te učestvovala u planiranju, kreiranju i provođenju progona i uništenja Bošnjaka, Hrvata i drugog nesrpskog stanovništva u Bosni i Hercegovini.

Ovom prilikom, predsjedavajući Predsjedništva BiH izražava žaljenje i izvinjenje zbog otkazivanja predviđenih susreta sa švedskim kraljem Carlom XVI Gustafom, kao i sa predstavnicima bh. dijaspore iz skandinavskih zemalja, a kojih samo u Švedskoj živi preko 60.000.