BiH
2

Komšić i Sorensen obišli sarajevsku Vijećnicu

Klix.ba
Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić sa zamjenicima Rankom Čovićem i Aljošom Čamparom primio je danas u prostorijama Gradske uprave šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnog predstavnika Evropske unije ambasadora Petera Sorensena.

Tokom današnjeg susreta razgovaralo se o nastavku veoma dobrih partnerskih odnosa između Grada Sarajeva i Delegacije Evropske unije u BiH.

"Predstavlja mi izuzetno zadovoljstvo što i Evropska unija učestvuje u projektu obnove sarajevske Vijećnice“, istaknuo je ambasador Sorensen. Ovom prilikom se razgovaralo i o obnovi Trebevićke žičare, potom o međunarodnoj manifestaciji "Sarajevo – evropski most kultura 2014.“ kojom će se obilježiti 100. godišnjica od početka Prvog svjetskog rata, te o pripremama izrade biznis plana i razvoja turističkih potencijala grada Sarajeva.

Gradonačelnik Sarajeva je zahvalio Evropskoj uniji na dosadašnjoj finansijskoj podršci, posebno kad je riječ o projektu obnove sarajevske Vijećnice.

"Zahvaljujući našim naporima ali i podršci brojnih prijatelja, zemalja i gradova, među kojima je svakako i Evropska unija, ovaj simbol Sarajeva vrlo brzo će mu biti vraćen u novom, obnovljenom ruhu“, dodao je gradonačelnik Komšić.

Nakon prijema, ambasador Sorensen je u pratnji gradskih dužnosnika obišao Vijećnicu, gdje se odvijaju radovi u okviru četvrte, završne faze projekta obnove ovog značajnog kulturno-historijskog spomenika Sarajeva i Bosne i Hercegovine.

Cilj posjete bio je informiranje o dinamici radova na realizaciji Ugovora između Delegacije Evropske unije u BiH, firme izvođača radova Unigradnja d.d. Sarajevo, zatim firme koja vrši nadzor radova Safege, te korisnika Ministarstva civilnih poslova BiH i Grada Sarajeva.

Ovim ugovorom, koji je potpisan početkom marta prošle godine, odobreno je 5 milion eura iz IPA fondova Evropske unije, namjenski za izvođenje IV faze obnove, koja obuhvata instalaterske radove, gipsane i slikarske dekoracije, te druge radove u enterijeru objekta. Evropska unija je do sada uložila preko 8 miliona eura u obnovu Vijećnice.