Svečanost u Predsjedništvu BiH
0

Komšić i Silajdžić dočekali brojne zvanice

FENA
U povodu obilježavanja 25. novembra - Dana državnosti Bosne i Hercegovine večeras je u Predsjedništvu BiH upriličen svečani prijem kojem su prisustvovali predstavnici javnog, političkog i kulturnog života u BiH, te članovi diplomatskog kora, kao i brojni gosti i zvanice.

Domaćini prijema bili su članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Haris Silajdžić.

Obraćajući se sudionicima svečanosti član bh. Predsjedništva Željko Komšić ukazao je na značaj zasjedanja ZAVNOBiH-a (Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH) prije 65 godine na kojem su udareni temelji državnosti Bosne i Hercegovine.

"U svojoj hiljadugodišnjoj historiji BiH, njeni narodi su pokazali, iako su pretrpjeli i preživjeli dosta rana od raznih neprijatelja i politika, da su mir, tolerancija i zajednički život njihov, da kažem genetski kod", kazao je Komšić.

"Dan potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma smatram važnim datumom u novijoj historiji BiH, koji treba obilježavati na dostojanstven način, ali 25. novembar - dan održavanja ZAVNOBiH-a i donošenja njegovih odluka - lično smatram neprikosnovenim, nedodirljivim i jedinim Danom državnosti BiH", kazao je Komšić.

"Ako živimo u istoj državi, ako smo državljani iste države, onda nam minimum civiliziranog ponašanja, historijskog pamćenja i građanske kulture nalaže da to bude zajednički praznik svih njenih državljana ili građana. Na ovoj generaciji je obaveza da krči put ka zajedničkoj budućnosti, a to je slobodna, demokratska i prosperitetna BiH. Naša jedina budućnost je BiH kao zajednica ravnopravnih i jednakopravnih naroda, društvo ravnopravnih i jednakopravnih građana u kojem neće biti onih s većim pravima i onih s manjim ili nikakvim pravima, istakao je Komšić.

Član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić je istakao da je "BiH tokom ovih 65 godina prešla težak put odbrane i afirmacije svoje državnosti".

"Oni koji su tada ustali u odbranu protiv fašizma su ostali odani Bosni i Hercegovini, te potvrdili njenu opstojnost kao države. Iduća generacije je nastavila tu borbu, posebno tokom agresije između 1992. i 1995. godine", kazao je Silajdžić.

"Bilo je u historiji BiH puno pokušaja da se njen opstanak dovede u pitanje, pa čak i oružanim sredstvima. Međutim, jedno je sigurno, svi ti pokušaji su se završili porazom, ali samo zato jer su branioci BiH uvijek bili i ostali dosljedni principima koji su afirmisani u Mrkonjić-Gradu. Ti principi nisu samo najsvjetliji dio naše historije, već i ključna karika naše budućnosti. Nijedan pedalj ove zemlje nikada nije bio ni srpski, ni hrvatski, ni bošnjački, već i srpski i hrvatski i bošnjački. Tako je bilo i tako će uvijek i biti, jer ono što nas spaja je mnogo jače o onoga što nas dijeli", kazao je Silajdžić.

On je naglasio kako "nikada ne smijemo izgubiti iz vida da država postoji zato da bi građanima osigurala ekonomsku sigurnost i ekonomski razvoj, te omogućila uvjete za bolji standard života".

"Jedan od izazova koji se u ovom trenutku nalaze pred nama je da adekvatno i pravovremeno odgovorimo na negativne posljedice globalne ekonomske krize, koje su građani BiH već odavno počeli osjećati", kazao je Silajdžić dodavši kako će Predsjedništvo BiH na sutrašnjoj sjednici razmatrati moguće mjere koje bi institucije BiH preduzele u svrhu zaštite bh. građana od efekata te krize. On je pozvao sve političke subjekte u BiH da se zajedničkim snagama fokusiraju na pripremu i realizaciju tih mjera.

Svečanosti u povodu obilježavanja Dana državnosti prisustvovali su i četvorica vijećnika ZAVNOBiH-a - Krstan Bijeljac, Oskar Danon, Ljubo Babić i Mile Perković.

Od 173 vijećnika iz BiH koji su učestvovali na Prvom zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić-Gradu, živa su osmorica. Iz zdravstvenih razloga prijemu nisu prisustvovali Boro Popović, Ibro Šator, Rade Hamović i Enver Redžić.

Prijemu nije prisustovao ni član Predsjedništva iz reda srpskog naroda - predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.