BiH
0

Komšić i Lazović: Lagumdžija uslovio učešće u TV emisiji našim nedolaskom

FENA
Potpredsjednici Socijaldemokratske unije (SDU) BiH Ivo Komšić i Miro Lazović izjavili su da oni i osnivač Stranke za BiH Haris Silajdžić nisu učestvovali u specijalnoj emisiji BHT1 o ustavnim promjenama, emitovanoj 22. marta, zato što je lider Socijaldemokratske partije (SDP) Zlatko Lagumdžija uslovio svoje učešće u emisiji njihovim nedolaskom.

Prema izjavama Komšića i Lazovića, njih dvojica i Haris Silajdžić prihvatili su da učestvuju u spomenutoj emisiji, a pored njih, koji se ne slažu s predloženim ustavnim promjenama, pozvani su i potpisnici sporazuma o ovim promjenama Sulejman Tihić, lider SDA, Zlatko Lagumdžija i Dragan Čović, lider HDZ-a BiH.

Rukovodstvo SDU-a BiH ocijenilo je tada profesionalnim i odgovornim prema građanima potez uredništva BHT1 da pozove i one koji se ne slažu s predloženim promjenama i one koji su ih potpisali jer bi, napominju Komšić i Lazović, prvi put šira javnost mogla čuti argumente za i protiv ovakvih ustavnih promjena.

"Međutim, neposredno pred snimanje, obaviješteni smo da zbog skučenosti studija neće moći biti realizovana emisija sa svim učesnicima te da će biti prisutni samo učesnici dogovora o ustavnim projenama. Skučenost prostora kao razlog našeg nedolaska u studio svakako je smiješan i neozbiljan. Stvarni razlog saznali smo na samom početku emisije", izjavili su Komšić i Lazović.

"Iako nas je kukavički izbjegao 'hrabri demokrat' Zlatko Lagumdžija, nije se libio da u emisiji blati nas i naše stavove. Smatramo nedopustivim od uredništva te emisije da prihvati ultimatume Zlatka Lagumdžije, čime se otvara novo pitanje - da li je ovo televizija građana koji plaćaju pretplatu i imaju pravo na objektivnu i svestranu informaciju ili je ona vlasništvo Zlatka Lagumdžije", stoji u saopćenju za javnost potpredsjednika SDUBiH Ive Komšića i Mire Lazovića.