BiH
255

Delegacija BiH u New Yorku, Komšić govori na Generalnoj skupštini UN-a

SRNA
Željko Komšić (Foto: Klix.ba)
Željko Komšić (Foto: Klix.ba)
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić boravi u New Yorku, gdje će se danas, prvog dana zasjedanja, obratiti Generalnoj skupštini UN-a.

Tokom zasjedanja Generalne skupštine Komšić će učestvovati i na sastancima na visokom nivou, a planirani su i susreti sa svjetskim zvaničnicima na marginama zasjedanja, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH prisustvovat će i prijemu koji predsjednik SAD-a Barack Obama organizuje za predsjednike zemalja učesnica zasjedanja Generalne skupštine UN-a.

U New Yorku od danas pa do 26. septembra boravi i ministar vanjskih poslova BiH Zlatko Lagumdžija, koji će učestvovati na ministarskim sastancima, konferencijama i panel diskusijama koje će biti održane na početku 68. zasjedanja Generalne skupštine UN-a.

Predviđeni su sastanci Lagumdžije sa ministrima vanjskih poslova Kuvajta, Katara, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Azerbejdžana, Albanije i Libije sa kojima će razgovarati prvenstveno o ekonomskim temama.

Planirano je i održavanje trilateralnog ministarskog sastanka BiH – Srbija – Turska, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Lagumdžija će prisustvovati sastanku Kontakt grupe za BiH Organizacije islamske saradnje (OIC), ministarskom sastanku o seksualnom nasilju u konfliktu, Kaspijskom forumu te sastanku ministara vanjskih poslova Američko-jadranske i Baltičke povelje.

Ministar vanjskih poslova BiH održat će i predavanje na Univerzitetu New York.