BiH
8

Komšić i Izetbegović preglasali Radmanovića u vezi sa rezolucijom o Ukrajini

Klix.ba
Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici razmatralo situaciju u Ukrajini i prijedlog teksta rezolucije pod nazivom "Teritorijalni integritet Ukrajine", koji će biti podnesen Generalnoj skupštini UN-a na glasanje 27. marta.

Rezoluciju SAD-a je kosponzorirala 41 zemlja članica UN-a, među kojima su sve zemlje EU, Moldavija, Gruzija, Crna Gora, Turska, Kanada i dr. Iz regije Rezoluciju nisu kosponzorirale BiH, Makedonija i Srbija.

Predsjedništvo BiH na današnjoj sjednici, nakon glasanja s dva glasa za (predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić) i jednim glasom protiv (član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović), nije postiglo konsenzus za donošenje odluke o glasanju za Rezoluciju.

U skladu s članom 42. stav 1. b) i stav 2. Poslovnika o radu Predsjedništva BiH (“Službeni glasnik BiH”, broj: 10/13 i 32/13), predsjedavajući Predsjedništva BiH će ovu tačku kao obaveznu uvrstiti na iduću sjednicu.

Predsjedništvo BiH je na današnjoj sjednici razmatralo i saglasnost za pridruživanje izjavama visoke predstavnice EU za vanjsku i sigurnosnu politiku o uvođenju restriktivnih mjera, s obzirom na djelovanja kojima se podstiče ili ugrožava teritorijalna cjelovitost, suverenitet i nezavisnost Ukrajine.

Predsjedništvo BiH na današnjoj sjednici nakon glasanja s dva glasa za (predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić) i jednim glasom protiv (član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Nebojša Radmanović), nije postiglo konsenzus za donošenje odluke o pridruživanju izjavama visoke predstavnice EU za vanjsku i sigurnosnu politiku.

U skladu s članom 42. stav 1. b) i stav 2. Poslovnika o radu Predsjedništva BiH (“Službeni glasnik BiH”, broj: 10/13 i 32/13), predsjedavajući Predsjedništva BiH će ovu tačku kao obaveznu uvrstiti na iduću sjednicu.

Na današnjoj sjednici Predsjedništvo BiH je prihvatilo poziv generalnog sekretara Ujedinjenih nacija, upućen predsjedavajućem Predsjedništva BiH za učešće na Summitu o klimi, u periodu Generalne debate 69. zasjedanja Generalne skupštine UN-a, 23.9.2014. godine.

Predsjedništvo BiH primilo je k znanju Informaciju o učešću ministra i delegacije Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine na ministarskim sastancima u sjedištu NATO-a u Briselu.

Donesena je Odluka o odbijanju pomilovanja osuđenih osoba.

Donesena je Odluka o produženju mandata pješadijskoj jedinici Oružanih snaga Bosne i Hercegovine u operaciji Snage međunarodne sigurnosne pomoći u Islamskoj Republici Afganistan slanjem osme rotacije.