BiH
3

Komšić: Fašizam još postoji, ali mijenja lik i izvođače

FENA
Ivo Komšić (Foto: Klix.ba)
Ivo Komšić (Foto: Klix.ba)
Povodom obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom i Dana Evrope, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić organizirao je u Sarajevu svečani prijem.

"Evropa je 9. maja 1945. godine dobila rat protiv fašizma. Mi ovdje u BiH, u našoj bivšoj državi Jugoslaviji koja je formirana u toku rata, u toku borbe protiv fašizma, dobili smo samo jednu bitku protiv fašizma, mi na žalost nismo dobili rat protiv fašizma", kazao je Komšić.

Dodao je da nas naše nedavno iskustvo opominje da fašizam još postoji, da fašizam mijenja svoj lik i mijenja svoje izvođače.

"On se veoma dobro i lako prikrije, pritaji i onda nas iznenadi kad se najmanje nadamo. Obilježavajući ovakve dane, ovakve pobjede mi trebamo u svijesti naše omladine, u našem društvu u cjelini njegovati antifašističku svijest i antifašističke vrijednosti", kazao je Komšić.

Potrebno je, dodao je on, da uporno ponavljamo u čemu su sve opasnosti fašizma i koliko žestoko se moramo tome suprotstaviti.

Prijemu su prisustvovali predstavnici diplomatskog kora, šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik Evropske unije ambasador Piter Sorensen, te predstavnici političkog i javnog života u BiH.