BiH
20

Komšić: Do kraja sedmice formirati Vladu FBiH i Vijeće ministara

SRNA
Željko Komšić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Željko Komšić (Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Predsjednik Demokratske fronte (DF) Željko Komšić izjavio je danas da Vlada Federacije BiH i Vijeće ministara BiH treba da budu formirani do petka, 13. marta, bez obzira na koji će to način biti dogovoreno i realizovano.

Komentarišući jučerašnji sastanak i izjave lidera SDA Bakira Izetbegovića i HDZ-a BiH Dragana Čovića, koji su najavili da će izvršna vlast na nivou FBiH i BiH biti formirana do kraja ove sedmice, Komšić je rekao da je Čovićev optimizam "poznata stvar".

On je u izjavi novinarima u Sarajevu ocijenio da nema više smisla odlagati priču o Vladi FBiH.

Komšić nije mogao da potvrdi da li će danas biti sastanka lidera u vezi sa daljim dogovorima o formiranja vlasti u FBiH, ali je istakao da "neće biti kraj svijeta ukoliko DF bude opoziciona stranka na federalnom nivou".

Na pitanje zašto nije prisustvovao jučerašnjem sastanku, Komšić je rekao da Čović stalno govori da je njihov partner SDA, te je pozvao delegacije ove dvije stranke da se dogovore, jer je DF sve dogovorio sa SDA na sastanku u nedjelju.

On ističe da se, prema dinamici i načinu formiranja vlada u kantonima, vidi da je došlo do odustajanja od prethodno dogovorenih principa koalicionih partnera, te da je situacija dijametralno suprotna ranije potpisanim principima o djelovanju u vlasti.