New Yorku
0

Komšić: BiH je spremna pomoći Libiji

FENA
Željko Komšić
Željko Komšić
U sklopu 66. redovnog zasjedanja Generalne skupštine UN-a u New Yorku, delegacija BiH, koju predvodi predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, učestvovala je na sastanku na visokom nivou, posvećenom Libiji, u organizaciji generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona, saopćeno je danas iz Predsjedništva BiH.

U svome obraćanju, predsjedavajući Komšić je istakao važnost blagovremenosti sastanka kao rezultata i nastavka konferencije "Prijatelja Libije", održane 1. septembra u Parizu, za sljedeće važne korake u izgradnji demokratske budućnosti nove Libije.

Pored podrške legitimnim zahtjevima libijskog naroda, koju je Bosna i Hercegovina izrazila kao nestalna članica Vijeća sigurnosti, te priznanjem Nacionalnog prijelaznog vijeća kao legitimnog predstavnika Libije, predsjedavajući Komšić je, uime BiH i uime Predsjedništva BiH, iznio i konkretne mogućnosti pomoći koju BiH može pružiti libijskim vlastima i njenom narodu.

Kako je naveo predsjedavajući Komšić, Bosna i Hercegovina je spremna da pruži podršku u liječenju i rehabilitaciji ranjenih i bolesnih libijskih boraca i građana u specijalističkim bolnicama i ustanovama u BiH.

Također je izražena spremnost za slanje u Libiju profesionalne specijalističke jedinice za uništavanje neeksplodiranih eksplozivnih sredstava, kao i obuku lokalnih stručnjaka za te rizične aktivnosti.

Na kraju su, kao dio podrške jačanju sigurnosnih kapaciteta Libije, ponuđeni neophodan trening i obuka za pripadnike vojnih i policijskih snaga.

Pored predsjedavajućih sastankom, generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona i predsjednika Nacionalnog prijelaznog vijeća Libije Mustafe Abdel Jalila, među 33 predsjednika, na sastanku su aktivno učestvovali i predsjednik SAD-a Barack Obama, predsjednik Francuske Nicolas Sarkozy, premijer Turske Recep Tayyip Erdogan i drugi.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić u New Yorku je učestvovao na otvaranju i zasjedanju Clintonove Globalne inicijative, organizovane za šefove država, kao i u njenom daljem plenarnom radu.

Predsjedavajući Komšić danas nastavlja aktivnosti u GS-u UN-a, obraćanjem i učešćem u plenarnoj sesiji zasjedanja Generalne skupštine UN-a.