BiH
0

Komšić: Biciklistička staza u Sarajevu neće biti završena u 2016. godini

Anadolija
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba
Izgradnja biciklističke staze u Sarajevu neće biti završena do kraja 2016. godine dok Grad Sarajevo privodi kraju aktivnosti na realizaciji projekta Evropskog olimpijskog festivala mladih (EYOF) koji će se u Sarajevu i Istočnom Sarajevu održati 2019. godine.

Kada je riječ o biciklističkoj stazi čija izgradnja je u Sarajevu započela krajem 2014. godine, gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić rekao je da je nacrtom budžeta Grada za 2016. godinu izdvojeno 2,56 procenata odnosno tri miliona i 500 hiljada KM.

Prema njegovim riječima, dosadašnja izgradnja staze za bicikliste realizovana je u onim dijelovima grada gdje je to bilo lakše.

"Tu nismo imali imovinsko-pravnih problema. Sada već ima poteškoća, staza je isprojektovana, ali izvedbena rješenja su komplikovanija, jer nema prostora. Sami vidite, kad se prođe Skenderija, staza mora proći lijevom stranom Miljacke, to još nije veliki problem ali do Bentbaše je problem. Postoje tehnička rješenja i za to, mi ćemo graditi koliko budemo mogli. Ne radimo sami, radimo sa Ministarstvom saobraćaja Kantona Sarajevo, nismo najveći finansijer, ali je važno da mi predvodimo cijeli ovaj sastav oko izgradnje. Mislim da ćemo uspjeti, ali ove godine nećemo završiti to", istakao je Komšić.

EYOF je 2017. godine trebao biti održan na području Sarajeva i Istočnog Sarajeva, ali je prošle godine ustanovljeno kako gradovi nisu ispunili organizacijske uslove zbog čega je BiH prijetilo oduzimanje ovog sportskog događaja.

Sa turskim gradom Erzurumom u kojem je EYOF trebao biti održan 2019. godine dogovorena je zamjena domaćinstva kako bi Sarajevo i Istočno Sarajevo dobili više vremena za organizaciju takmičenja.

Za realizaciju pomenutog takmičenja, kako je rekao Komšić, bilo je neophodno da podršku da država što je tek nedavno i učinjeno.

"Mi smo sada postigli ono što nam je nedostajalo i radi čega smo zamijenili termine. Trebale su državne garancije, imali smo nesreću da smo imali izbore prošle godine, dok se vlast formirala, termini su iscurili. Olimpijada nam nije oduzeta. Predsjedništvo BiH nam je zvanično dalo dokument da je pokrovitelj EYOF-a, i to sva tri člana. Oni su prenijeli obavezu države na Vijeće ministara BiH, a Zvizdić (Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara BiH) je to prihvatio. Sad smo u fazi da imenujemo organizacioni odbor. Sada imamo predviđena neka dva miliona za EYOF", istakao je Komšić.