Članovi Predsjedništva zadovoljni
50

Komšić: Amerikanci su pokazali veličinu, Izetbegović: I dalje očekujemo podršku

Klix.ba
Željko Komšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Željko Komšić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i član Predsjedništva BiH Željko Komšić izjavili su da ih raduje pobjeda Baracka Obame na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama te su uputili iskrene čestitke.

Komšić je istakao da su Amerikanci još jednom potvrdili svoju veličinu.

"Ponovnim izborom predsjednika Baracka Obame Amerikanci su još jednom potvrdili svoju veličinu i širinu, koja se najbolje vidi i osjeti kroz snagu njihove mogućnosti da se, uprkos različitostima, ujedine kada su država i demokratija u pitanju", kazao je Komšić za Klix.ba.

Izetbegović smatra da se Obama pokazao kao državnik s vizijom i jasnom slikom i perspektivom savremenog svijeta.

Kada je u pitanju odnos SAD-a i BiH, Izetbegović očekuje nastavak dosadašnjeg angažmana SAD-a na ubrzanijim integracijama u EU i NATO cijele naše regije, a posebno BiH.

"U posljednjih 20 godina, Amerika je bila ključni saveznik BiH u zaustavljanju ratnih djejstava, obnovi zemlje i stabiliziranju stanja u njoj kroz provedene reforme. Uvjeren sam da će i u narednom četverogodišnjem mandatu predsjednika Obame podrška Amerike Bosni i Hercegovini ostati snažna i neupitna", kazao je Izetbegović za Fenu.