BiH
121

Komšić: 6. aprila slavit ćemo rođendan grada i sjetiti se početka razaranja

Piše: T. S.
Foto: D. S./Klix.ba
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Grad Sarajevo 6. aprila proslavit će svoj rođendan, dan kada je 1945. godine oslobođen, ali će se ujedno i sjetiti dana kada je 1992. godine počelo razaranje i najduža okupacija jednog grada u modernoj historiji. Toga dana, bit će upriličene brojne manifestacije, a najznačajnija je dodjela Šestoaprilske nagrade.

Pojedinačna nagrada bit će dodijeljena našem nogometašu, dijamantu Edinu Džeki, a kolektivna SOS Dječijem selu Kinderdorf.

Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva dodjeljuje se istaknutim pojedincima i kolektivima za značajna ostvarenja i izuzetne uspjehe u radu. Ustanovljena je 1956. godine, a prva pojedinačna nagrada dodijeljena je akademskom slikaru Voji Dimitrijeviću. Prva grupna nagrada uručena je Čačanu Andriji-Šainu inžinjeru arhitekture i tehničaru Marijanu Baldazaru.

"Šesti april je iznimno značajan dan za naš grad, to je dan kada slavimo rođendan grada, pobjedu nad fašizmom, ali i sjećamo se i obilježavamo početak okupacije i razaranja grada 1992. godine. Ove godine upriličene su brojne aktivnosti, a izdvajamo izložbu likovnih umjetnika iz BiH koja će biti otvorena 5. aprila u Collegium Artisticumu te izložbu fotografija "(U)lice Zagreba" koja će biti otvorena večeras, 4. aprila, u Umjetničkoj galeriji BiH", kazao je gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić.

Istakao je da će 6. aprila delegacija Grada Sarajeva položiti cvijeće na spomen-obilježja palih boraca Drugog svjetskog rata, pokloniti se borcima posljednjeg rata te položiti cvijeće i odati počast ubijenoj djeci Sarajeva.

Dodjela Šestoaprilske nagrade održat će se 6. aprila u Narodnom pozorištu.

"Očekujemo punu dvoranu, prije svega zato što će doći naš dijamant Edin Džeko, koji promoviše našu zemlju diljem svijeta, i lično primiti nagradu. Također, dodijelit ćemo i nagradu Graham Bamford pojedincima koji su pomogli svojim sugrađanima u trenucima kada su bili ugroženi", kazao je Gradimir Gojer, zamjenik predsjedavajućeg Gradskog Vijeća.

Povodom obilježavanja Dana Grada Sarajeva bit će upriličen i Treći "Sarajevo international guitar festival" od 4. do 8. aprila, a KUD "Proleter" će u Bosanskom kulturnom centru 5. aprila organizirati koncert "Sarajevu s ljubavlju“.

Dan Grada Sarajeva bit će obilježen i održavanjem brojnih sportskih manifestacija među kojima su Međunarodni turnir u košarci, Ekipno prvenstvo Grada osnovnih škola u šahu, Plivački miting "Sarajevo, ljubavi moja" te šestoaprilski memorijalni turniri "Vinko Šamarlić" i "Josip Katalinski". Također, izložba Konya-Sarajevo bit će postavljena 5. aprila, a za posjetitelje će biti otvorena do 10. aprila.