BiH
12

Kompozicijom "Daj nam mir" počela konferencija o 20. godišnjici Dejtona

Piše: T. Č.
(Foto: Klix.ba)
Konferencija "20 godina Dejtonskog mirovnog sporazuma – Pogledi" počela je jutros u Kulturnom centru Banski dvor u Banjoj Luci. Na njenom početku simbolično je izvedena kompozicija "Dona nobis pacem" ("Daj nam mir").

Konferenciji prisustvuju predsjednici Republike Srpske i Federacije BiH Milorad Dodik i Marinko Čavara, predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović i član Predsjedništva Bakir Izetbegović, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić, ministar vanjskih poslova BiH Igor Crnadak, kao i predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, te pomoćnik gradonačelnika Daytona Matt Joseph, kao i brojne zvanice iz javnog, političkog, društvenog i naučnog života BiH i regiona.

Kako je ranije najavljeno, cilj konferencije je da na jednom mjestu okupi značajne domaće i međunarodne faktore koji su na uticali na potpisivanje i na kasnije postojanje Dejtonskog sporazuma i da otvore dijalog o toj temi.

Konferencija je podijeljena na tri panela. Prva panel diskusija nosi naziv "Pogled iznutra" tokom koje će govoriti domaći političari, druga panel diskusija je "Pogled iz regiona", a govorit će političari iz regiona, dok će tokom treće diskusije koja nosi naziv "Pogled izvana" uvodničari biti predstavnici zemalja potpisnica Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Konferencija se održava u organizaciji "Nezavisnih novina" i Grada Banje Luke, a u partnerstvu s Ministarstvom vanjskih poslova BiH i Predsjedništvom BiH.