BiH
0

Komplikacije u poziciji Vlade FBiH - sjednice se ne mogu održavati jer su ministri "stare" Vlade na novim dužnostima

FENA
Nedžad Branković
Nedžad Branković
Vlada Federacije BiH planirala je danas primopredaju dužnosti između dosadašnjeg premijera Ahmeta Hadžipašića i novoimenovanog Nedžada Brankovića, ali je odlukom visokog predstavnika Christiana Schwarz-Schillinga suspendovana odluka Parlamenta Federacije BiH o potvrdi odluke predsjednice i potpredsjednika FBiH o imenovanju Vlade.

Kako su na konferenciji za novinare istaknuli Hadžipašić i Branković, ovo odgađanje je dovelo do komplikacije u poziciji Vlade, iako odlukom OHR-a nije poništena odluka predsjednika i potpredsjednika o imenovanju.

Zbog odluke OHR-a novi premijer i ministri ne mogu stupiti na dužnost, već stara vlada radi u svom kapacitetu. Međutim, zbog odlaska nekih ministara iz stare Vlade na nove dužnosti, Vlada ne može održavati sjednice, što stvara blokade u njenom radu. Ministri stare Vlade dolazit će na posao i dobijati plaću, a novi ne.

Branković je, ipak, najavio da će novi ministri i period proceduralnih nesuglasica provoditi radno kako se ne bi gubilo vrijeme.

Istaknuto je da je potrebno da OHR brzo donese odluku o provjeri pet ministarskih mjesta, jer se može dogoditi da nova vlada ne stupi na dužnost za još mjesec ili dva.

U tom slučaju, Hadžipašić je najavio da će uputiti pismo OHR-u kako će se raditi na ključnom dokumentu - budžetu. Rad na budžetu je okvirno završen, te uključuje 63 miliona KM dugova prema PIO-u, 10 miliona KM prema invalidima, 20 miliona KM prema demobiliziranim borcima, milion KM prema gradu Sarajevu...

Hadžipašić, međutim, ne svaljuje odgovornost zbog kašnjenja samo na OHR već ističe da se nova vlast mogla konstituirati u novembru prošle godine.

On je naveo i rezultate svoje vlade u proteklom mandatnom periodu, istaknuvši uređivanje oblasti socijalne politike, ratnih veterana, ekonomije.

Stvoren je pravni okvir za rješavanje privrednih postupaka, doneseni su određeni propisi za kvalitetniji način privatizacije te harmoniziranje porezne politike.

Pokrivenost uvoza izvozom je povećana s 26 na 46 posto, industrijska proizvodnja zabilježila je rast od 10 posto, izvoz za 24 posto, penzije su povećane za 35 posto, a prosječne plaće u Federaciji su povećane s 200 na 300 eura. Hadžipašić je također istaknuo da je ostvaren određeni višak prihoda u budžetu, što će omogućiti isplatu novca prema PIO-u.

Ipak, Hadžipašić smatra da se moglo postići više, posebno u oblasti zapošljavanja. Novoj vladi potreban je timski rad i podrška Parlamenta, a Hadžipašić je svog nasljednika nazvao čovjekom s vizijom koji može uspješno voditi vladu.