BiH
191

"Kompleks siromaštva": Građani second hand shopove posjećuju uglavnom navečer

Piše: Sead Čajić
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U našoj zemlji posljednjih godina cvjeta posao prodaje polovne odjeće. Ništa čudno s obzirom na to da je na zapadu to odavno sasvim normalna pojava, ali kada je riječ o BiH, iza svega se krije tužna istina.

Sve je počelo poslije rata kada su u našu zemlju stizale donacije iz zapadnih zemalja, a koje su ratni profiteri objeručke prihvatili. Ipak, tada je za bavljenje takvim poslom trebalo imati "štelu", pa su se pojedinci na taj način u pravom smislu riječi obogatili.

Sada je situacija ipak drugačija. Preprodavači robu lako mogu nabaviti putem legalnih kanala iz zapadnih zemalja, tako da je danas vrlo jednostavno otvoriti second hand shop kojih je sve više u našim gradovima.

Količina uvezene polovne robe raste

"Najviše korištene robe uvozi se iz Njemačke, Italije, Švedske i Slovenije. Prema posljednjim podacima kojima raspolažemo, u prvih 9 mjeseci 2015. godine uvezeno je 2.190 tona polovne robe ukupne vrijednosti 4,3 miliona KM, za razliku od 2010. kada je uvezeno robe u vrijednosti 4,1 milion KM. Drugim riječima, u prvih 9 mjeseci ove godine uvezeno je više robe nego u cijeloj 2010. godini", za naš portal je rekao Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

"Kupci obično dolaze sami i to uglavnom nakon što se smrkne, te gledaju da se što kraće zadrže. Primijetila sam i to da pojedine mušterije sa sobom ponesu kese s natpisima butika u kojima se prodaje luksuzna odjeća. Vjerovatno pokušavaju na taj način od ostalih sakriti da odjeću kupuju kod nas", rekla je nam je vlasnica jednog sarajevskog second hand shopa.

Posao cvjeta, ali ne viđamo gužve

Kod većine Bosanaca i Hercegovaca i dalje se javlja osjećaj srama ukoliko budu viđeni u "polovnjaku".

"Mnogi kupovinu u ovakvim objektima smatraju direktnim odrazom ličnog životnog neuspjeha i ličnog poraza, javlja se takozvani kompleks siromaštva. Do toga su vjerovatno dovele velike promjene koje je naše društvo doživjelo posljednjih godina kada su pripadnici tzv. srednje klase postali dijelom siromašnijeg sloja stanovništva", za Klix.ba ovu pojavu je objasnila prof. dr. Jasna Bajraktarević, profesorica psihologije na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Ipak, bilo da ste student, penzioner ili imate osebujniji stil odijevanja koji ne mogu zadovoljiti obični butici, uvijek možete zaviriti u "polovnjak". Što bi rekao naš narod: "Da se ne isplate, ni na Zapadu ih ne bi bilo".

"Gledamo da nabavljamo što je moguće kvalitetniju odjeću i na kojoj se ne primijeti da je već nošena. Rijetko gdje možete kupiti kvalitetnu mušku košulju za 10 KM, cipele za 20 ili jaknu za 25 maraka", uz osmijeh nam je rekla vlasnica second hand prodavnice koju smo posjetili.